Alexandra Húsková Kultúra

Slovenskí študenti sa budú učiť od talianskych architektov

Na problematiku bývalého priemyselného objektu v novej biznis štvrti bude zameraná slovensko-talianska architektonická tvorivá dielňa, ktorej termín je stanovený na 19. mája v Design Factory v Bratislave. Vyjadrila sa tak jedna z majiteľov Design Factory Zuzana Zacharová.

Ilustračný obrázok k článku Slovenskí študenti sa budú učiť od talianskych architektov
Zdroj: TASR

O zorganizovaní workshopu v danom termíne informovala aj riaditeľka Talianskeho kultúrneho inštitútu (Istituto italiano di cultura, IIC) Antonia Grande, po slávnostnom otvorení výstavy MALÉ UTÓPIE – PICCOLE UTOPIE v Galérii architektúry a dizajnu Design Factory v Bratislave.

„My sa chceme od nich niečo naučiť a tak sme v spolupráci s Talianskym kultúrnym inštitútom zorganizovali jednodňový workshop na 19. mája, na ktorom privítame dvoch talianskych architektov z ateliéru Modus architects a z ateliéru STARTT,“ konštatovala Zuzana Zacharová.

Do Bratislavy majú pricestovať Simone Capra z ateliéru STARTT a Matteo Scagnol z Modus architects. Objekt Design Factory je bývalá priemyselná hala, ktorá v súčasnosti má svoj zmysel a opodstatnenie v tejto opustenej štvrti. Ale tá štvrť sa zmení, keďže v okolí prebieha developerský boom.

„Čiže my budeme na tomto workshope riešiť vlastne túto tému – akú šancu a akú budúcnosť môže mať takýto objekt uprostred novej štvrte, nového biznis centra v Bratislave,“ dodala Zacharová. „Budeme tu mať študentov architektúry, architektov z praxe a veríme, že prídeme k výsledkom, ktoré budú zaujímavé.“

Samotná pracovná časť tvorivej dielne bude vyhradená pre prihlásených architektov z praxe a pre študentov architektúry, ale predpoludňajšie prednášky budú otvorené aj pre verejnosť.

Na workshop môžu pricestovať aj mimobratislavskí architekti, prihlásiť sa do Design Factory môžu do 15. mája, aby sa slovenskí organizátori podujatia vedeli kapacitne pripraviť. Pracovným jazykom bude angličtina.

Na slávnostnej vernisáži sa zúčastnili aj veľvyslanec Talianskej republiky Roberto Martini. Význam tohto podujatia spočíva v tom, že dáva možnosť nahliadnuť na architektúru nielen 19. storočia, ale aj na tú súčasnú, uviedol veľvyslanec Martini.

Expozícia, ktorú organizuje Taliansky kultúrny inštitút (IIC) v spolupráci s Design Factory vznikla na podnet talianskeho Ministerstva zahraničných vecí a medzinárodnej spolupráce ako jeden z projektov Národného múzea umenia XXI. storočia (Museo nazionale delle arti del XXI secolo, MAXXI) v Ríme. MAXXI sa orientuje na súčasné umenie a dizajn.

Po prezentácii v Šanghaji, Miami, San Franciscu, Aténach, Barcelone či Záhrebe sa vďaka úsiliu Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave a Design Factory výstava MALÉ UTÓPIE – PICCOLE UTOPIE dostala do Galérie architektúry a dizajnu na Bottovej ulici v Bratislave.

Podujatie sa koná s podporou Ministerstva kultúry SR.

Výstava je v Design Factory otvorená od 23. apríla do 21. mája 2015.

Foto:Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM