Adriana Banásová Rôzne

Slovenské vína patria medzi absolútnu špičku, zhodli sa vinári z Bratislavského kraja

Slovensko okrem dlhoročnej vinárskej tradície, ponúka aj vína s vynikajúcou kvalitou, vďaka čomu sme sa zaradili medzi najúspešnejšie krajiny. Ponúkame Vám resumé, ako sa vinárom z Bratislavy a okolia darilo v roku 2014.

Ilustračný obrázok k článku Slovenské vína patria medzi absolútnu špičku, zhodli sa vinári z Bratislavského kraja
Zdroj: TASR

Kvalita miesto kvantity

Hoci je Slovensko rozlohou malá krajina a v ročnej produkcií vín nemôže s väčšími zahraničnými krajinami súperiť, môže im rozhodne konkurovať v kvalite. Svedčia o tom nie len spokojní konzumenti doma aj v zahraničí, ale aj množstvo ocenení, ktoré naše vína každoročne získajú.

„Obrovské úspechy sme dosiahli v Madride s Müller thurgau, ktorý sa stal šampiónom s 96 bodmi, ďalej naše Silvánske zelené- šampión zo Strassbourgu alebo couveé Camerlon- taktiež šampión z Zürichu. Veľmi si vážim všetky ocenenia, počnúc Irsaiom Olivierom- víťazom z Jeruzalema alebo Rizlingom Rýnskym, ktorý bol zaradený do Top desiatky Rizlingov Rýnskych sveta,“ uviedol Peter Matyšák, Víno Matyšák.

Cenné kovy zo zahraničných súťaží si prinieslo aj vinárstvo Chateau Modra, ako napríklad 6 strieborných ocenení na AWC Vienna 2014 či zlato z Prague Wine Trophy. Na trenčianskej výstave Vinoforum 2014 získalo vinárstvo z Modry zlato.

Na tej istej výstave výborne obstálo aj vinárstvo zo Svätého Jura- Vínne pivnice Svätý Jur, ktoré si domov prinieslo 2 zlaté medaily. Rovnako „dve zlaté“ získalo aj na výstave Vinalies Internationales 2014 v Paríži.

„Zúčastnili sme sa aj medzinárodnej výstavy na Slovensku s bohatou účasťou zahraničných vín aj degustátorov- Bratislavský Trunkfest 2014. Získali sme 4 zlaté medaily a náš Tramín červený 2013, výber z hrozna- suché, bolo najvyššie hodnotené slovenské víno zo všetkých zúčastnených,“ Peter Chowaniec, Vínne pivnice Svätý Jur.

Úspešný či neúspešný rok?

Podľa vinárov z Bratislavy a okolia bol uplynulý rok náročný, nakoľko výrobcov trápilo vlhké a na zrážky bohaté leto. „V takýchto podmienkach sa na hrozne silno šírila hniloba a my sme ho museli často oberať pred jeho optimálnou zrelosťou, aby sme vôbec zachránili úrodu,“ poznamenal Peter Chowaniec.

Vplyvom častého dažďa a nedostatku slnka malo hrozno nízku cukornatosť. „Ročník nebol z hľadiska cukornatosti optimálny, ale napriek tomu sa nám podarilo dopestovať aj prívlastkové vína. Namiesto výberov z hrozna však budú maximálne na úrovni neskorých zberov, čo je však úplne v poriadku,“ Karol Šebo, vinárstvo Chateu Modra.

Podľa Petra Chowanieca zo Svätého Jura budú vína, vyprodukované z hrozna predošlého roku čisté, zdravé ale ľahšie v obsahu alkoholu a menej výrazné v palete chutí a vôní.

Napriek skutočnosti, že počasie v lete nebolo ideálne, mnohí z výrobcov nevidia rok 2014 ako tragický. „Väčšina našich zmluvných partnerov – vinohradníkov sa aj s našou pomocou s nepriazňou počasia dobre popasovali a využitím slnka v neskoršej jeseni sme mali možnosť pracovať aj s výborným materiálom,“ dodal Peter Matyšák.

V rade spomínaných vinárstiev sa Matyšákovi podarilo vyprodukovať 25-tisíc hl. „Je to menej ako minulé roky, pretože časť hrozna, ktoré nespĺňalo kritériá ostalo neobraté. Nám pomohlo to, že predošlý rok sme mali určitú nadprodukciu a tým sú naše kapacity pokryté,“ uviedol spokojný majiteľ. Vinárstvo Svätý Jur vyprodukovalo 120-tisíc litrov a Chateau Modra uviedlo na trh 100-tisíc fliaš.

Odolná odroda v nestabilnom počasí

Hoci počasie minulého roka hroznu nie veľmi prialo, bolo niekoľko „jednotlivcov“, ktorí vydržali aj pri nedostatočnom slnku. Podľa Karola Šeba- Chateau Modra, dopadli dobre Chaardonnay, Tramín červený či Frankovka modrá. Matyšák zasa uviedol, že v ich vinárstve sa najviac darilo Rizlingom, Sauvignonom, Veltlínom, menej Silvánom a Tramínom. „Niektoré odrody, hlavne modré budú výborné, ale to sa potvrdí až o cca 18 mesiacov,“ dodal Matyšák.

Podľa Chowanieca sa práca v pivnici prejaví až budúci a ďalší rok. „Vína sa vyvíjajú v čase a vinár s nimi môže pracovať. S ročníkom 2014 ešte stále pracujeme,“ doplnil.

Mladé vína, ľadové a favoriti

Množstvo vinárstiev každoročne prichádza na trh aj s mladými vínami. Matyšák pripravil napríkad Müller thurgau a Irsai Oliver. „Boli a sú skvelé s veľmi výraznou arómou a predávajú sa veľmi dobre,“ dodal Matyšák.

Vinárstvo Svätý Jur ponúklo konzumentom napríklad Muškát moravský či Peseckú Leanku a Chateu Modra uviedlo na trh Veltlínske červené, Svätovavrinecké…

Rok 2014 bol kvôli hnilobe nevhodný na výrobu ľadových vín. Vinárstvo v Svätom Jure napríklad nerobilo ani ich typické slamové víno. „Aj na to potrebujeme v čase zberu 100 percent zdravé hrozno,“ informoval Chowaniec.

Z vín, ktoré išli na odbyt počas uplynulého roka najlepšie, to boli u vinárov z Modry najmä Tramín červený či Rulandské šedé z bielych a Neeronet z červených vín. Dobre sa darilo aj odrode Nitria a Hron. Podľa Chowanieca najlepšie predávali najlacnejšie vína – akostné Chardonnay a Cabernet sauvignon, Matyšákovi sa zasa veľmi dobre darilo s mladými vínami.

Všetky vinárstva nám na záver prezradili, že na rok 2015 pripravujú pre milovníkov vína mnohé prekvapenia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM