Tomáš Stupavský Kultúra

Slovenské národné múzeum pre veľký záujem predlžuje výstavu tibetského umenia

Pre veľký záujem verejnosti Slovenské národné múzeum (SNM) v Bratislave predlžuje výstavu tibetského umenia Priestor a Radosť. Návštevníci si budú môcť pozrieť vzácne sošky a umelecké predmety viažuce sa k budhizmu až do 22. marca.

Ilustračný obrázok k článku Slovenské národné múzeum pre veľký záujem predlžuje výstavu tibetského umenia
Zdroj: TASR

„Tešíme sa vysokému záujmu verejnosti. Doposiaľ výstavu videli tisícky návštevníkov. Preto sme sa rozhodli výstavu predĺžiť a budhistické umenie priblížiť aj ďalším záujemcom. Naše občianske združenie oslovilo majiteľov exponátov u nás i v zahraničí a všetci ochotne s predĺžením súhlasili,“ uviedol Ján Kysucký, štatutárny zástupca OZ Spoločnosť buddhizmu Diamantovej cesty – Karma Kagjü, ktoré je spoluorganizátorom výstavy.

Unikátna expozícia v SNM na Vajanského nábreží, ktorá je na Slovensku po prvý raz, obsahuje 185 diel tibetského umenia zapožičaných od nadácií, budhistických centier či súkromných zberateľov z viacerých krajín. Exponáty predstavujú základné motívy v budhistickom umení od veľkých sôch Budhu až po 300-ročnú thangku (zvitkovú maľbu) zobrazujúcu špeciálnu osemrukú formu Milujúcich očí (Asta-bhujah Avolókitéśvara).

Osobitosťou týchto tibetských či nepálskych artefaktov je, že prešli kontrolou ikonografickej a ikonometrickej správnosti a používajú sa v budhistickej meditačnej praxi. Všetky nesú posolstvo viac ako 2550 rokov starej kultúry. Široká verejnosť sa s podobnými dielami môže stretnúť len zriedkavo.

Spolu s výstavou majú jej návštevníci možnosť využiť pestrý sprievodný program. Okrem meditácií a odborného sprevádzania výstavou sa môžu o budhizme dozvedieť viac prostredníctvom stredajších prednášok (4. 3. Budha a láska, 11. 3. Tri cesty v budhizme, 18. 3. Tibetský budhizmus na západe). Pripravené sú aj sobotné workshopy a premietanie dokumentárnych filmov.

Viac informácií nájdu záujemcovia na www.priestoraradost.sk, www.buddhizmus.sk, www.snm.sk. Informovala PR manažérka SNM Silvia Turnerová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM