Michaela Katonová Správy

Slovenská technická univerzita otvorila nové študijné programy

Slovenská technická univerzita (STU) otvára po komplexnej akreditácii viaceré nové študijné programy. Zamerané sú na informačnú bezpečnosť, biotechnológie, či ekologické prístupy v stavebníctve a strojárstve.

Ilustračný obrázok k článku Slovenská technická univerzita otvorila nové študijné programy
Zdroj: TASR

Podľa dekanky fakulty Márie Bielikovej programy reflektujú požiadavky praxe a obsahujú výskumný potenciál, ktorý je čoraz viac viditeľný vo svete. Inováciou prešli všetky študijné programy i tradičná informatika, doplnila dekanka. Sú pritom nielen trojročné, ale aj štvorročné, pričom dlhšie sú určené pre záujemcov o informačné technológie bez potrebných základov matematiky a informatiky.

Automobilová mechatronika má budúcnosť

Materiálovotechno­logická fakulta STU otvorila nové doktorandské programy Progresívne materiály a materiálový dizajn a Automatizácia a informatizácia procesov. Nové laboratóriá pre materiálový výskum či automatizáciu umožnili zase inovácie bakalárskych programov Materiálové inžinierstvo, Výrobné zariadenia a systémy a Automatizácia a informatizácia procesov v priemysle.

Na bakalársky študijný program Automobilovej mechatroniky nadväzuje ďalšia tohtoročná novinka univerzity – inžiniersky študijný program Aplikovaná mechatronika a elektromobilita. „Na Slovensku je silný automobilový priemysel a skôr či neskôr všetky automobilky prejdú k elektromobilite. Reagujeme na tento vývoj a pripravujeme absolventov pre prax,“ uviedol garant programu, profesor Mikuláš Huba.

Ekologická chémia i vodné stavby

Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU prináša nové programy v oblasti biotechnológií a medicínskej chémie. Ide o bakalárske programy Biotechnológia, Chémia, medicínska chémia a chemické materiály a inžiniersky program Biochémia a biomedicínske technológie. Dekan fakulty Ján Šajbidor vysvetlil, že reagujú na inovácie v chémii, ktorá čoraz intenzívnejšie využíva biotechnológie. „Výsledkom je úspora energií, znižovanie odpadov a ekologickejšia chémia,“ ozrejmil.

Stavebná a strojnícka fakulta STU pripravila nový bakalársky program Technika ochrany životného prostredia, ktorý sa podľa Mariána Peciara zo Strojníckej fakulty zameriava na stroje, ktoré pri výrobe prispievajú k ochrane prostredia, znižujú emisie, prašnosť a znečistenie odpadovej vody.

Inovovaným je bakalársky program Environmentálna výrobná technika. Tiež programy Vodné stavby a vodné hospodárstvo a Pozemné stavby a architektúry na Stavebnej fakulte, kde pomáhajú vo výučbe nové prístroje umožňujúce navrhovať zlepšenia v oblasti stavebných materiálov, statiky, klímy, akustiky a pod.

STU tiež rozšírila ponuku absolvovania študijných programov v angličtine. Celkovo ich je už 162, priblížila Settey Hajdúchová. Napríklad Fakulta elektrotechniky a informatiky STU dnes ponúka už všetky študijné programy aj v angličtine. Pri bakalárskom štúdium sú to Telekomunikácie, Jadrové a fyzikálne inžinierstvo, Elektroenergetika, Elektrotechnika, Elektronika, Robotika a kybernetika, Aplikovaná informatika, Automobilová mechatronika.

Prečítajte si tiež: STU oficiálne otvorila svoj univerzitný vedecký park v Bratislave

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM