Správy

Slovenská pošta do schránok „KALI špeciál“ neroznesie

Tlačovina „KALI špeciál“ podľa ministerstva kultúry nespĺňa zákonom stanovené požiadavky pre periodickú tlač. Slovenská pošta ju z tohto dôvodu nemôže distribuovať do slovenských domácností.

Ilustračný obrázok k článku Slovenská pošta do schránok „KALI špeciál“ neroznesie
Zdroj: TASR

Dňa 31. augusta obdržala Slovenská pošta odpoveď z Ministerstva kultúry SR, v ktorej ministerstvo uviedlo, že tlačovina s názvom „KALI špeciál“, ktorej distribúciu požadovala politická strana OĽANO – NOVA prostredníctvom siete Slovenskej pošty, bola registrovaná ako periodická tlač, avšak toto konkrétne vydanie nespĺňa všetky zákonom stanovené požiadavky pre periodickú tlač v zmysle zákona č. 167/2008 Z.z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve (Tlačový zákon).

Čítajte aj: Máme piatu najkrajšiu známku sveta!

Tlačovina nespĺňa podmienky periodickej tlače

„Keďže predmetná tlačovina nespĺňa v zmysle Tlačového zákona podmienky periodickej tlače, považuje Slovenská pošta v danom prípade túto tlačovinu za leták. Podľa vyjadrenia právnikov Slovenskej pošty, ako aj externej právnej kancelárie, môže obsah letáku „Kali špeciál“ zasahovať do práva na ochranu osobnosti konkrétnej fyzickej osoby/osôb,“ informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Naviac, Slovenskej pošte bolo v stredu 31. augusta doručené aj písomné oznámenie výhradného nositeľa autorských práv k fotografii tváre Róberta Kaliňáka, ktorá je uvedená na tlačovine „KALI špeciál“. V tomto oznámení Slovenskú poštu tento nositeľ autorských práv upozornil, že disponuje výhradným právom na použitie tejto fotografie a na jej použitie na predmetnej tlačovine nebol daný jeho súhlas.

Pošta odmieta distribúciu

Ako informuje hovorkyňa Slovenskej pošty, na základe týchto skutočností sa Slovenská pošta rozhodla, že nebude vstupovať do rizika prípadného súdneho sporu o ochranu osobnosti, alebo o ochranu pred neoprávneným zásahom do autorského práva a nevystaví sama seba alebo iné fyzické osoby riziku trestného konania, a preto odmieta tlačovinu „Kali špeciál“ distribuovať ako leták alebo periodickú tlač prostredníctvom svojej poštovej siete.

„Slovenská pošta vyjadruje úprimnú ľútosť, ale aj znepokojenie, že je účelovo vťahovaná do politického zápasu, v rámci ktorého sú prezentované verejnosti nepresné informácie, ktoré majú za cieľ diskreditáciu Slovenskej pošty, snáď len preto, že ide o štátom vlastnenú spoločnosť,“ dodala Dorčáková.

Čítajte aj: Aktivisti vyzývajú premiéra, aby navrhol zrušenie petície pri zákaze hazardu

Ilustračný obrázok

Protesty proti zlodejom v politike IX.
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM