Tomáš Stupavský Kultúra

Slovenská národná galéria zaznamenala vlani o 137 percent vyššiu návštevnosť ako predchádzajúci rok

Výstava Impresionizmus bola najnavštevovanejšou v minuloročnej činnosti Slovenskej národnej galérie (SNG). Veľký divácky záujem bol aj o fotografické výstavy Zaujatí krásou a Svetlo na hrane, tiež o Dve krajiny či Košickú modernu približujúce rôzne druhy umenia.

Ilustračný obrázok k článku Slovenská národná galéria zaznamenala vlani o 137 percent vyššiu návštevnosť ako predchádzajúci rok
Zdroj: TASR

„Úspešná bola aj technicky náročná výstava Roberta Wilsona Videoportréty a podľa mňa svetová výstava na Bratislavskom hrade Umenie a príroda strednej Európy, ktorú sme robili so Slovenským národným múzeom a Múzeom Cluny,“ informovala na verejnom odpočte činnosti za rok 2014 generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

Najviac ju potešila o 137 percent vyššia návštevnosť v bratislavskej budove SNG oproti predchádzajúcemu roku, čo bolo dôsledkom novinky v podobe voľného vstupu. Zvýšený záujem bol napriek výraznému zníženiu výstavných priestorov, keď v dôsledku dlhodobo pripravovanej rekonštrukcie je využívaný iba Esterházyho palác a Vodné kasárne i stará časť galérie sú zatvorené.

„Napriek kontroverzným názorom sa nám táto novinka osvedčila. Voľný vstup nie je len o šetrení financií pre návštevníkov, ale aj budovanie ich vzťahu k umeniu. Mali sme 385 sprievodných a vzdelávacích programov, a keď si uvedomíme počet dní, tak je to stachanovský výkon. Ku kreatívnym utorkom sme na žiadosť verejnosti pridali tvorivé stredy. Dochádza k ich opakovaním návštevám a pre viacerých sa chodenie do galérie stáva bežnejšou vecou,“ konštatovala Kusá.

Pomáha aj kníhkupectvo

V návštevnosti výdatne pomáha aj Kníhkupectvo Ex Libris, ktoré na prízemí SNG pripravuje samostatné literárne a iné programy. Stalo sa tiež spoločenským priestorom galérie, kde niektorí záujemcovia chodia cielene aj bez návštevy výstav.

Novinkou bolo vydanie prvého audiosprievodcu, ktorým SNG propaguje expozíciu Ladislava Medňanského v Strážkach. Okrem katalógov ku každej výstave SNG vydáva diár a iné galerijné suveníry, ktoré sú k dispozícii v kníhkupectve. Prvýkrát galéria vydala časopis o výtvarnom dianí 365°, ktorý vyšiel v tomto roku, ale pripravoval sa vlani.

Úspešne pokračuje projekt digitalizácie zbierkových predmetov, ktorých takto technicky spracovaných pribudlo 67.426.

„Vo Zvolene máme moderné digitalizačné aj reštaurátorské pracovisko. Naši pracovníci kompletne zreštaurovali 26 umeleckých diel a konzervačne upravili ďalších 240,“ uviedla generálna riaditeľka.

V zbierkach SNG vlani pribudlo 137 diel, ktoré galéria nakúpila za 36.000 eur. SNG zaevidovala 49 tuzemských a 13 zahraničných výpožičiek svojich diel. Napríklad aj do New Yorku a podľa Kusej táto činnosť zvyšuje rating medzi múzejníkmi a galeristami. V knižnici SNG pribudlo 110 nových čitateľov i 1034 kníh a katalógov. Galéria má najväčší archív výtvarného umenia na Slovensku, čo využívajú aj rôzni bádatelia.

Prečítajte si tiež: SND sa teší z diváckej priazne. V minulom roku bolo navštevované viac ako kedykoľvek predtým

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM