Kultúra

Slovenka vystavuje vo Viedni portréty umelcov, ktorí zomreli ako 27-roční

Nový cyklus maľovaných portrétov predstavuje Ildikó Pálová v Slovenskom inštitúte vo Viedni. Výstavu nazvala Klub 27 a v tomto týždni ju slávnostne otvorili pre verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku Slovenka vystavuje vo Viedni portréty umelcov, ktorí zomreli ako 27-roční
Zdroj: TASR

„V minulom roku si autorka našla novú veľkú tému. Členmi Klubu 27 sa stali zväčša hudobníci, ale aj maliari, ktorí zomreli vo veku 27 rokov. Toto číslo sa už stalo magické, život talentom obdarovaných umelcov sa končil tragicky v takom mladom veku. Niektorí nevydržali obrovský tlak spojený so slávou a dobrovoľne ukončili svoj život, iní sa predrogovali, zomreli na otravu alkoholom alebo ich smrť ostala obostretá rúškom tajomnosti. Naspievali silné skladby, namaľovali sugestívne obrazy, ale premárnili možnosť ďalej rozvíjať svoj talent,“ konštatuje kurátor výstavy a riaditeľ Galérie mesta Bratislavy Ivan Jančár.

Podľa neho neslávne slávny Klub 27 sa začal v roku 1938, keď sugestívny a tajomný bluesový spevák a gitarista Robert Leroy Johnson zomrel za záhadných okolností vo veku 27 rokov.

Zatiaľ posledným členom tohto klubu je speváčka Amy Jade Winehouse, ktorá v roku 2011 zomrela na otravu alkoholom. Zomrieť v takom veku sa mu však zdá nezmyselné, zbytočné a tragické. Napriek tomu si rád vypočuje ich hudbu a spev. Tiež obdivuje zvláštne postavy a podivnú atmosféru tuláka a často aj bezdomovca Jeana Michela Basquiata, ktorého spôsob maľby je dosť blízky aj pre Ildikó Pálovú.

Na výstavu si maliarka vybrala 11 umelcov. Niektorí sú na viacerých portrétoch, kde zobrazila ich starosti, bolesti, napätie alebo ich namaľovala v momentoch, keď sú šťastní pri tom, čo robia. Niekedy ich portréty na jednom obraze znásobila. Amy Jade Wienehouse predstavuje ako krásnu sebavedomú ženu, do iného obrazu vpísala texty jej piesne.

Jimi Hendrix i Kurt Cobain

„Pri obrazoch Pete Hama alebo Briana Jonesa sa sústredila len na samotný portrét, akoby sa nám chceli prihovoriť. Chris Bell na nás s úškrnom pozerá z auta, Jim Morrison k nám naťahuje ruku v symbolickom geste, Jimi Hendrix si s úsmevom poťahuje z cigarety. Robert Johnson je zobrazený ako charizmatický muž s motýlikom a klobúkom, Kurt Cobain na jednom obraze hrá na gitaru a spieva, na ďalšom ho vidíme ako zamysleného, do seba zahĺbeného mladého muža s presvetlenými blonďavými vlasmi. Janis Joplin je zobrazená na takom divokom abstraktnom pozadí, ako divoký bol aj jej život. Autorka ich namaľovala tak, ako maľuje všetky svoje obrazy. Bytostne ich prežila, vžila sa do mnohých osudov. A to pri takejto téme nie je jednoduché,“ dodáva Ivan Jančár.

Ildikó Pálová sa narodila v Rimavskej Sobote (1982). V rokoch 2000–2006 študovala na Technickej univerzite v Košiciach na Katedre výtvarných umení a intermédií v ateliéroch docenta Adama Szentpéteryho a profesora Rudolfa Sikoru. Bola finalistkou slovenskej súťaže mladých výtvarníkov Cena Oskára Čepana (2006). Od roku 2002 predstavila svoje obrazy vo viacerých slovenských mestách a Prahe.

Výstava potrvá do 19. februára.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM