Šport

Slovan povedie Říha, najbližšími cieľmi vyrovnanie dlhov a podpis zmlúv

Hokejistov Slovana Bratislava povedie v nastavajúcom ročníku KHL český tréner Miloš Říha. Na štvrtkovom brífingu s novinármi to oznámil generálny manažér "belasých" Maroš Krajči, ktorý zároveň definitívne ukončil špekulácie o ďalšej budúcnosti klubu.

Ilustračný obrázok k článku Slovan povedie Říha, najbližšími cieľmi vyrovnanie dlhov a podpis zmlúv
Zdroj: TASR

„Definitívne môžem potvrdiť, že aj štvrtý ročník KHL sa bude hrať na ľade v Bratislave. Boli to veľmi náročné posledné mesiace a v posledných dňoch sme to dotiahli tak, aby sme tu dnes mohli sedieť a potvrdiť účasť. Celé vedenie robilo veľmi veľa, aby sa to podarilo a aby sme dotiahli aj veci, ktoré boli s nami spojené v minulej sezóne,“ uviedol.

Krajči definitívne potvrdil aj meno nového trénera. Slovan povedie Miloš Říha, o jeho asistentoch sa rozhodne neskôr, no mali by nimi byť Vladimír Országh a Roman Stantien.

V júni sa pritom objavili informácie, že Slovan sa už dohodol na podmienkach zmluvy s iným českým trénerom Vladimírom Kýhosom.

„Samozrejme, mali sme viacero kandidátov a bol medzi nimi aj pán Kýhos. No dnes môžem potvrdiť, že hlavným trénerom bude pán Říha. Boli sme s ním v kontakte dlhšie, rozhodoval sa aj o ponuke z českej reprezentácie. Miloš má obrovské skúsenosti z KHL, rád by v nej pokračoval. Faktom je, že veľmi dobre pozná Slovan, spolu sme získali dvakrát titul, a aj našu mentalitu,“ pokračoval Krajči.

Zaujímavé mená

Príprava odštartuje už budúci pondelok so všetkými hráčmi, ktorí sú momentálne pod zmluvou, pričom vedenie rokuje aj so Slovincami Rokom Tičarom a Žigom Jegličom či Václavom Nedorostom a ďalšími hokejistami. V hre je aj dvojica kanadských brankárov. „Sú to veľmi zaujímavé mená, ale kým sme sa nedohodli, tak ich neprezradím. Rokujeme aj s našimi bývalými hráčmi Michalom Sersenom, Camom Barkerom, Vladimírom Mihálikom či Ivanom Švarným,“ uviedol Krajči.

Slovan sa chce aj v budúcnosti spoliehať najmä na slovenských hokejistov. „Aby čo najviac hráčov od nás prenikalo do reprezentácie a aj naopak, aby hrali reprezentanti za Slovan.“

Prečítajte si tiež: Najnovší rebríček futbalových tímov: Pozrite sa, ako sa umiestnili kluby z Bratislavské­ho kraja

„Belasí“ odštartujú novú sezónu v Západnej konferencii 26. augusta domácim zápasom s Admiralom Vladivostok. Základnú časť ukončia 18. februára duelom na ľade Lokomotivu Jaroslavľ. „Chceme spraviť všetko pre to, aby sme sa prebojovali do play off a tam už je to krok za krokom. Naša Západná konferencia je dosť našliapaná a bude to náročné,“ pokračoval.

Sága budúcosezónneho pôsobenia Slovana sa ťahá už od záveru základnej časti minulej sezóny, pričom hlavným problémom boli zmluvy so sponzormi a financie. Vedenie klubu však v uplynulých dňoch dotiahlo do úspešného konca niekoľkomesačné rokovania s ruskými i slovenskými partnermi s cieľom zabezpečiť pre klub rozpočet, ktorý umožní pokračovanie v KHL.

„Momentálne to vyzerá tak, že rozpočet bude približne rovnaký ako v minulej sezónu (pozn. 12 miliónov eur). Samozrejme sa musíme postarať aj o to, aby sme vyrovnali naše minulé záväzky, takže rozpočet na platy hráčov bude asi trochu nižší. Stále však prebiehajú ďalšie rokovania a situácia sa môže zmeniť zo dňa na deň. Samozrejme, k lepšiemu,“ uviedol Krajči.

Podlžnosti treba uhradiť

Slovan má podlžnosti voči hráčom a realizačnému tímu, ktoré musí uhradiť, aby mohol odštartovať v novej sezóne. „Termín je daný ligou a je na nás, aby sme sa s hráčmi dohodli na splátkových kalendároch. Každoročne máme resty aj voči mestu, ale vždy sme ich vyrovnali do úvodného buly novej sezóny. Tak to bude aj teraz.“

Vedenie klubu uvažovalo aj o možnosti, že sa vráti do domácej extraligy, alebo zakotví v rakúskej EBEL lige.

„Účasť v extralige bola veľmi aktuálna. Rovnako aj rokovania s EBEL ligou. Pre mňa ako generálneho manažéra to bolo veľmi náročné obdobie, pribudlo pár šedín. Snažili sme sa spraviť všetko pre to, aby sme zotrvali v KHL, čo sa nám aj podarilo.“

Klubu sa podarilo získať niekoľko nových sponzorov. „Nejde o jedného strategického partnera. Poučili sme sa z minulosti a rozhodli sme sa ísť viacerými cestami. Snažili sme sa poistiť proti budúcim rizikám, takže sme sa zamerali na viacero partnerov z viacerých okruhov a viacero odvetví priemyslu. Prišlo k dohode o zvýšení spolupráce so slovenskými firmami. Následne budú prichádzať ďalší partneri, ktorí sú už dohodnutí, ale zverejníme ich až po podpise,“ povedal Krajči.

Slovan sa príchodom viacerých partnerov snaží poistiť do budúcnosti. „Veci, ktoré rozbiehame sú dlhodobé. Nechceme sa baviť iba o jednej sezóne. Sme blízko k tomu, aby sme zabezpečili klub tak, že bude dlhodobo pôsobiť v KHL. Aby sa časom posunul na vyššie priečky a zopakoval tak umiestnenie z prvej sezóny, keď sme sa dostali do play off,“ dodal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM