Tomáš Stupavský Šport

Slovan je najslabším mužstvom Európskej ligy. Niečo sa už musí zmeniť

Futbalisti Slovana prežívajú v tomto období nočnú moru. Forma a dobré výsledky sú im na míle vzdialené, čo sa potvrdilo aj vo včerajšom zápase na trávniku pražskej Sparty. "Belasí" utŕžili ďalší debakel, keď svojmu súperovi podľahli vysoko 4:0.

Ilustračný obrázok k článku Slovan je najslabším mužstvom Európskej ligy. Niečo sa už musí zmeniť
Zdroj: TASR

Zápas 4. kola Európskej ligy opäť ukázal Slovanu krutú realitu. Mužstvo sa po hernej, či výkonnostnej stránke trápi a nemôže sa merať s tímami z iných krajín. Včera zverenci Jozefa Chovanca predviedli slabý výkon a urobili si tak hanbu na medzinárodnej scéne. So ziskom nula bodov a skóre 0:14 tak definitívne stratili šancu na postup do ďalšej fázy súťaže.

„Zase sme vysoko prehrali, sme sklamaní z nášho výkonu rovnako ako všetci tí, ktorí majú Slovan v srdci. Po domácej prehre sme chceli odohrať dobrý zápas, bojovať, ale nakoniec sme dostali debakel aj tu. Európska liga nám otvorila oči. Zostala nám domáca liga a musíme sa vrátiť tam, kam patríme," poznamenal záložník Slovana Marko Milinkovič.

Futbalisti Sparty si so svojim protivníkom robili doslova čo chceli a Slovan pôsobil rovnako bezradne ako pred dvoma týždňami na Pasienkoch, kde jeho hráči odchádzali so sklonenými hlavami po výsledku 3:0.

„V prvom polčase sme v krátkom čase inkasovali dva góly, čo nalomilo psychiku hráčov. Potvrdilo sa, že nie sú schopní udržať koncentráciu. Cítim obrovské sklamanie. Takýto prístup na európskej úrovni nemohol v žiadnom prípade priniesť lepší výsledok. Prvé dva góly boli od nás darčekmi pre domácich, rovnaké sme inkasovali aj v prvom zápase. Mali sme problémy v defenzívnej časti, s tempom hry, s agresivitou a rýchlosťou. Tieto dva zápasy so Spartou nás úplne obnažili," povedal kouč Slovana Jozef Chovanec.

Počas zimy dôjde k zmenám

Chovanec len pred vyše týždňom vystriedal na lavičke Františka Straku a skutočne sa mu potvrdilo pravidlo, že ťažko sa nabieha do rozbehnutého vlaku. Mužstvo, ktoré prebral sa nachádzalo v letargii, ktorá sa ešte väčšmi prehlbuje. Mužstvo potrebuje nový impulz a zmena sa nedá urobiť zo dňa na deň.

Tréner „belasých“ potvrdil, že počas zimnej prestávky by malo prísť k zmenám. „Do mužstva sa momentálne nejakým razantným spôsobom siahať nedá, ale v zimnej prestávke prídu zmeny v hráčskom kádri. Musíme zaujať jasné stanovisko, lebo chyby sa opakujú.“

Čo tak zmeniť prestupovú politiku?

Zlý stav v akom sa bratislavský tím nachádza môže byť výsledkom nesprávnej koncepcii pri tvorení kádra. Slovan patrí medzi mužstvá s najlepšou finančnou situáciou čo sa prejavuje aj na prestupovom trhu. Niekedy to vyzerá, že nakupuje hráčov iba podľa mena bez toho, aby si overili či konkrétny futbalista je v dobrej forme. Snažia sa kúpiť hotových hráčov, aj keď ich možno v danom momente nepotrebujú. A práve takéto rozhadzovanie peňazí môže byť chybou.

Dobrým príkladom toho, ako by mal klub nastaviť správnu víziu je MŠK Žilina. Tréner Adrián Guľa dostal od vedenia klubu voľnú ruku s výchovou mladých hráčov. Trpezlivosť nakoniec priniesla svoje ovocie, keď po dvoch neúspešných ročníkoch, Žilina momentálne okupuje popredné priečky v domácej súťaži a vďačí tomu správne zvolenej dlhodobej koncepcii.

Preto by sa možno aj Slovan mal vybrať touto cestou začať stavať na domácich odchovancoch a nie iba nakupovať drahých hráčov, o ktorých si myslí, že ak pôsobili v zahraničí majú väčšiu kvalitu ako tí z domácej liahne.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM