Rôzne

Slovak Food Festival bude tento rok bojovať proti plytvaniu potravinami

Plytvanie potravinami považujú organizátori za problém, o ktorom treba hovoriť a bojovať s ním v každodennom živote. Odštartovali preto food waste výzvu!

Ilustračný obrázok k článku Slovak Food Festival bude tento rok bojovať proti plytvaniu potravinami
7
Galéria
Zdroj: pixabay

Plytvanie potravinami je celosvetovým problémom. Spôsobuje škody na životnom prostredí, a predstavuje tiež veľký etický problém, keďže viac ako miliarda ľudí na svete trpí podvýživou a nemá prístup k potravinám.

Musíme sa preto usilovať o zníženie súčasného objemu potravinového odpadu. Začať by sme mali od seba, a to najmä tým, že zmeníme nesprávne návyky a prestaneme robiť neplánované nákupy.

Food waste výzva!

O zmenu k lepšiemu sa pokúša aj stále viac gastro festivalov. Napríklad na obľúbenom Street Food Parku od novembra minulého roku servírujú jedlo len do recyklovateľných nádob, na plast môžete zabudnúť. A Slovak Food Festival najnovšie prišiel s food waste výzvou, ktorej cieľom je zredukovať vyhadzovanie potravín na minimum.

Na stránke pravidelne zverejňujú rady týkajúce sa uskladňovania, trvanlivosti a čerstvosti potravín, ale aj konkrétne tipy, ako zredukovať množstvo jedla, ktoré vyhadzujete.

Môžete si napríklad začať viesť zoznam vecí, ktoré končia v koši. Ak si všimnete, že niektoré položky vyhadzujete pravidelne, môžete ich cielene spotrebovať skôr, nakúpiť ich menej alebo ich zamraziť.

Užitočné rady

Vedeli ste napríklad, že zamraziť sa dá aj taká šľahačka? Alebo, že ak spotrebujete iba časť papriky a druhú necháte s jadrom a stopkou v chladničke, vydrží dlhšie čerstvá?

V rámci food waste výzvy nájdete na stránke Slovak Food Festivalu množstvo užitočných rád, ako uskladňovať a spracovávať bylinky, zeleninu a ovocie, ale aj pečivo a mäso. Naučíte sa nakupovať menej, využívať „zvyšky“ z chladničky, ale aj to, ako nastaviť správnu teplotu v chladničke a mrazničke. Jedlo sa totiž občas zbytočne kazí práve kvôli nevhodnej teplote.

Na Slovak Food Festival sa tento rok môžete tešiť 24. – 27. mája!

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM