Maros Palesch Iné športy

Slováci už smerujú na Dakar 2012

Na Nový rok odštartuje už 34. ročník púštneho dobrodružstva RELY DAKAR 2012, ktoré sa pre vysoké bezpečnostné riziká vyplývajúce z komplikovanej politickej situácie v africkom regióne presťahovalo po zrušení pretekov v roku 2008 do juhoamerickej púš

Trať nasledujúceho ročníka vytrvalostnej Rely Dakar bude viesť z argentínskeho mesta Mar del Plata na pobreží Atlantického oceánu do peruánskej metropoly Lima, ktorú obmývajú vlny Tichého oceánu. Doteraz sa preteky začínali aj končili v argentínskej metropole Buenos Aires. Doteraz sa preteky začínali aj končili v argentínskej metropole Buenos Aires.

Od 1. januára 2012 na 465 súťažiacich posádok Rely Dakar 2012 – 171 áut, 185 motocyklov, 76 kamiónov a 33 štvorkoliek – bude čakať 8 500 km, z toho 4 200 km vo forme rýchlostných skúšok.

„Čaká nás päť etáp v Argentíne, potom ďalších päť v Čile a na záver 4 etapy v Peru, takže opäť 14 súťažných dní, tak ako počas posledných 12 ročníkov. V Peru sú nádherné duny, čo bude značiť ťažšie trate pre pretekárov. Budeme mať veľkú pestrosť ťažkých úsekov,“ skonštatoval riaditeľ pretekov Etienne Lavigne. Najťažšími z nich budú tie medzi peruánskymi dunami – v 12. etape 246 km z Arequipa do Nasca a v nasledujúcej 13. z Nasca do Pisca (276 km).

Najväčšími favoritmi budú medzi automobilovými pretekármi rekordný deväťnásobný víťaz (6-krát na motocykli a 3-krát na aute) Francúz Stephane Peterhansel, spolu so Španielom Carlosom Sainzom a a Juhoafričanom Ginielom De Villiersom. Na dvoch kolesách sa bude obhajcovi titulu už trojnásobnému víťazovi Španielovi Marcovi Comovi snažiť sťažiť cestu rovnako trojnásobný šampión Francúz Cyril Despres.

Na štarte sa zídu pretekári z 50 krajín a zábery z púštnej rely budú môcť sledovať diváci v 190 štátoch, čo by malo zvýšiť sledovanosť, ktorá bola v roku 2011 na hranici 5 miliónov divákov.

V štartovej listine motocyklov figuruje v nastávajúcom ročníku i štvorica slovenských jazdcov: Ivan Jakeš ( št.číslo 31) Štefan Svitko (št.číslo 32) Dušan Čipka (št.číslo 149) a Ján Zaťko (št.číslo182) Jazdci so svojimi tímami odlietajú do Buenos Aires už dnes 27.12.2011.

Ivan Jakeš sa po troch predchádzajúcich ročníkoch v českom tíme KM Racing teraz predstaví s motocyklom BMW v novom tíme NAD-RESS Adventure. Zo svojich štyroch doterajších účastí dokončil len svoj druhý štart v roku 2009, kedy ho v cieli medzi motorkármi klasifikovali na 43. Mieste. Ďalšie tri ročníky – 2007 jeho premiérový ešte na africkom kontinente, 2010 a 2011 nedokončil. Pri svojom piatom štarte Ivan Jakeš vyjadril presvedčenie, že urobí všetko pre to, aby pri už konečne príde do cieľ. Verí, že k dosiahnutiu tohto cieľa mu pomôže i dvojčlenný doprovod, ktorý tvorí dlhoročný Ivanov kondičný trenér Marián Smyčka a dlhoročný úspešný český motokrosový a enduro jazdec Ján Zarembra. Obaja členovia NAD-RESS Adventure teamu budú mať na najnáročnejšej rely na svete premiéru.

Štefan Svitko, ktorý sa na štart rely Dakar postaví po tretí krát, bude v nastávajúcom ročníku štartovať s motocyklom KTM 450 v novom Oraving-Slovnaft teame v ktorom mu mechanika bude robiť opäť František Hostinský a vodičom sprievodného auta bude kondičný tréner Ivan Malárik. Štefan Svitko pri svojom prvom štarte na rely Dakar obsadil 13.miesto a získal prestížne ocenenie „Najlepší nováčik Rally Dakar 2010". Minulý rok musel pre technické problémy predčasne z rely odstúpiť a to z vynikajúceho siedmeho miesta. Z hľadiska ambícií by si chcel Štefan zopakovať aspoň 13. miesto z pred dvoch rokov, avšak podľa jeho slov je na prvom mieste zdravie, potom cieľ a až následne konečné umiestnenie.

Dvojica jazdcov Dušan Čipka a Ján Zaťko sa na rely predstavia tak ako Ivan Jakeš na motocykloch BMW vo farbách Slovakia Turboteam Zaťko, v ktorom sa predstavili v klubovej súťaži  na posledných troch šesťdňových vo Fínsku, Mexiku a Portugalsku. Skúseností z rôznych motocyklových súťaží majú na rozdávanie, ale štart na prestížnej Rely Dakar bude ich premiérový. Päťdesiatpäťročný Ján Zaťko a o deväť rokov mladší Dušan Čipka si na vlastnej koži vyskúšajú náročné podmienky tratí Južnej Ameriky. Obaja skúsení jazdci sa na juhoamerické dobrodružstvo tešia. Informácie o podmienkach a špecifikách Dakaru zbierali od tých , ktorí už prestížnu súťaž absolvovali, Jaro Katriňák im pomáhal aj pri príprave motocyklov. V tíme s nimi na Dakar odlietajú aj manažér Ján Rumpli a mechanik Roman Repa. Na rozdiel od Štefana Svitka a Ivana Jakeša, ktorí majú na 34. pokračovaní Rely Dakar vysoké ciele, Zaťko s Čipkom túžia najmä po jednom – prísť do cieľa.

Po prvý raz v bohatej histórii súťaže sa v jednom ročníku postavia na štart štyria motorkári z pod Tatier, čo v danej chvíli je veľký úspech. Vlani sa predstavili trojica – Jakeš, Svitko, Matoška. V celkovom súčte Slovákov na tomto prestížnom podujatí nesmieme zabudnúť na Jara Katriňáka, ktorý ako prvý Slovák absolvoval Dakar a vyhral jednu etapu v roku 1999.

Zdroj + foto: SMF, Tatiana Kašlíková

SLOVACI_NA_DAKARE
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM