Rôzne Správy

Slováci svoj vkus nezmenili. Aj v roku 2016 dali deťom najčastejšie meno Ema a Jakub

Aj vám sa zdá, že máte okolo seba samé malé Sofie? Spomínané meno však nie je najpoužívanejšie. V roku 2016 na Slovensku dominovali iné mená.

Ilustračný obrázok k článku Slováci svoj vkus nezmenili. Aj v roku 2016 dali deťom najčastejšie meno Ema a Jakub
8
Galéria
Zdroj: TASR

Páčia sa vám mená Jakub a Ema, prípadne Emma? Ak áno, patríte k väčšine Slovákov. Takto totiž najčastejšie pomenovali bábätká narodené v roku 2016. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnil portál Najmama.sk v spolupráci s matrikami.

Obľúbený Jakub a Ema

Rebríček najobľúbenejších mien svedčí o tom, ako sa mení vkus rodičov na Slovensku. Po druhej svetovej vojne boli „v kurze“ mená Ivan, Vladimír a Tatiana, Soňa, Oľga či Táňa. V sedemdesiatych rokoch to boli mená ako Katarína, Adriana, Juraj a Martin. Dnešné mamičky sa vracajú ku starej dobrej klasike, nechýba ani inšpirácia zahraničím.

Desať najpoužívanejších chlapčenských mien na Slovensku v roku 2016:

Jakub
Adam
Samuel

Martin
Michal
Tomáš
Matej
Filip
Lukáš
Sebastián

Desať najpoužívanejších dievčenských mien na Slovensku v roku 2016:

Ema, Emma
Sofia
Natália

Nina
Viktória
Nela
Anna, Hana
Laura
Kristína
Adela

Zdroj: TASR

Nomen omen

Tvoje meno je tvoj osud, hovorí sa. Nemusí to byť celkom pravda, je však zaujímavé vedieť, odkiaľ sa mená vzali a čo znamenajú.

Jakub – meno je odvodené zo židovského mena „Yaakov“ (lat. Jacobus) a znamená „náhradník“ alebo „ten, čo sa drží päty“. V Biblii bol Jakub synom Izáka a Rebeky a mal mladšieho brata – dvojča Ezaua. Podľa Biblie využil Jakub hlad a dôverčivosť svojho brata, aby mu ten prenechal práva prvorodeného. Oženil sa s Ráchel a mali spolu 12 synov a 12 dcér. Boh neskôr zmenil jeho meno na Izrael. Z jeho synov pochádza 12 vetiev Izraela – Izraelitov.

Adam – podľa starozákonnej knihy Genesis je Adam prvý človek, muž stvorený Bohom v raji, telo z hliny. Z tohto spojenia je odvodený aj pôvod krstného mena Adam z hebrejčiny, čo v preklade znamená „človek z hliny, pozemšťan“. Prvého človeka Boh stvoril zo zeme. Svätý Adam je patrónom záhradníkov.

Ema – meno má germánsky pôvod a dnes je obľúbené v mnohých krajinách. Je odvodeninou z nemeckého mena „Erma“, čo je zrejme skrátená forma mena „Ermentrude“. Meno „Ermentrude“ sa skladá z dvoch slov „ermin“-t.j. „celok, svet“ a „trut“, t.j. „milovaná, drahá“. Meno Ema teda môžeme voľne preložiť ako „všeobsiahla, všezahrňujúca“. Na slovensku je rozšírená aj jeho podoba s dvomi „m“ – Emma.

Sofia – meno pochádza z gr. slova „sophia“ znamenajúceho „múdrosť“. Je obľúbené v anglicky, nemecky hovoriacich krajinách a tiež najmä v Grécku a Taliansku. Máte aj vy doma malú rozumnú Sofinku?

Deti
8
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM