Nina Táborská Rôzne

Sloboda zvierat varuje: Petržalka znova deratizuje! A to aj napriek neuzavretým kauzám s otravami zvierat

Až do 15. novembra bude v Petržalke prebiehať celoplošná povinná deratizácia. Ide v poradí už o druhú deratizáciu proti hlodavcom za tento rok. Ešte v máji bolo v mestskej časti nasadených až 23-tisíc jedovatých pascí na myši a potkany. Mamičky či psíčkari, budte opatrní!

Ilustračný obrázok k článku Sloboda zvierat varuje: Petržalka znova deratizuje! A to aj napriek neuzavretým kauzám s otravami zvierat
Zdroj: TASR

Deratizácia by mala smerovať k ochrane zdravia ľudí pred vznikom a šírením nebezpečných a prenosných ochorení. Petržalská samospráva informuje, že každý vlastník nehnuteľnosti je povinný počas celého roka udržiavať poriadok a čistotu na verejných priestranstvách, v okolí bytových domov.

To platí najmä pri udržiavaní poriadku pri kontajneroch, pretože práve tieto miesta lákajú nie len hlodavce ale aj iné túlavé zvieratá.

Samospráva tvrdí, že vďaka jarnej deratizácii, kedy bolo nasadených až 23-tisíc nástrah, došlo k poklesu výskytu hlodavcov až o 90 percent. Sloboda zvierat to však takto optimisticky nevidí.

„Jedovaté nástrahy pritom zabíjajú aj iné živočíchy – psov, mačky, ježkov, mnohé voľnežjúce mäsožravce a vzácne chránené dravce, z ktorých mnohé patria medzi ohrozené druhy s vysokou spoločenskou hodnotou,“ varuje Sloboda zvierat.

Otravy ale nemusia byť nebezpečné len pre zvieratá, rovnako sú v ohrození aj deti. Preto ochranári a združenia teraz žiadajú od mestskej časti Petržalka o niekoľko informácií a stanovísk. Veterinári v tomto období riešia najmä prípady mačiek otrávených práve deratizačnými nástrahami, útulky prijímajú hlásenia o otrávených psoch.

Len nedávno sa znovu objavili prípady otrávených zvierat v Petržalke. Dodnes nebol nájdený páchateľ, ktorý podľa posledných informácií vhadzoval do trávy otrávené párky či granule. Teraz sa situácia skomplikuje v súvislosti s deratizáciou.

K prípadu sa Bratislava24.sk vráti cez týždeň.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM