Rôzne

Slávnych obyvateľov Jurenákovho paláca pripomínajú pamätné tabule

Mnohí Bratislavčania možno ani nevedia, že miestny úrad v Starom Meste je známy ako Jurenákov palác. V minulosti v ňom žili aj slávni hudobní skladatelia.

Ilustračný obrázok k článku Slávnych obyvateľov Jurenákovho paláca pripomínajú pamätné tabule
2
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

Vedeli ste, že v budove miestneho úradu na Vajanského nábreží v Starom meste kedysi žili významní hudobní skladatelia? Budova, postavená v prvej tretine 19. storočia, je totiž známa aj ako Jurenákov palác. Ide o pôvodný dom Antona Jurenáka, zámožného mešťana – obchodníka a bankára, v ktorom istý čas bývali slávni hudobníci – Johannes Brahms a Oskar Nedbal.

„Týchto dvoch slávnych obyvateľov Jurenákovho paláca pripomínajú po novom už aj dve pamätné tabule na priečelí domu. Ich inštaláciu navrhol miestny poslanec a historik Štefan Holčík,“ uvádza mestská časť na webovej stránke.

Brahms a Nedbal

Jurenákov dom niekoľkokrát navštívil nemecký hudobný skladateľ Johannes Brahms. Je považovaný za jedného z najvýznamnejších hudobných skladateľov, s rozsiahlym a vzácne vyrovnaným dielom vysokej kvality. Brahms prichádzal do Prešporku, aby učil Jurenákove dcéry hrať na klavíri.

Obyvateľom domu bol aj svetoznámy český dirigent a operetný skladateľ Oskar Nedbal. Stal sa jednou z najvýznamnejších osobností českého a slovenského hudobného života. V Jurenákovom dome žil v čase, keď bol riaditeľom Slovenského národného divadla (1923 – 1926) a v rokoch 1926 – 1930 ako hudobný riaditeľ v novovzniknutom Slovenskom rozhlase.

Slávni obyvatelia Jurenákovho paláca
2
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM