Maros Palesch Iné športy

Skútre a minibajky na Slovakiaringu

BRATISLAVA – DRIVING ACADEMY, 20.07.2011. Cestní skútristi a minibajkeri strávili minulý víkend na Slovakiaringu, bojovali o sekundy v priestoroch Driving Academy, ktorá sa v piatok podvečer zmenila na pretekársku trať a to až do nedele večera.

Slovenská Asociácia Skútrov(SAS), pod záštitou Slovenskej Motocyklovej Federácie(SMF), zorganizovala už štvrté preteky Medzinárodných Majstrovstiev Slovenskej republiky SCOOTER 2011. Jej súčasťou boli aj voľné preteky minibikov, ktorých zápolenie príjemne osviežilo stíhacie preteky skútristov.

Seriál MMSR SCOOTER 2011 sa jazdil v overených pretekárskych triedach Street, Sport, Racing, Open, s pohárovými disciplínami SUZUKI CUP a KEEWAY CUP. Na štartovací rošt sa postavilo dovedna 35 skútristov a dvadsaťštvorka minibajkárov, bojujúcich v triedach Junior A, Open a Top Open.

KEEWAY CUP 2011 jasne vedie Martin Janega, ktorý nesklamal ani v Orechovej Potôni a udržal si prvenstvo aj v týchto pretekoch.

V Street-och došlo na prvom mieste k zmene, s líderského miesta zosadil Lukáša Hypského Lukáš Há, no bodovo sú na tom rovnako, obaja majú 45 bodov v celkovom hodnotení. Rozhodujúcim duelom bude augustová Dunajská Streda.

Krásne súboje sme zaznamenali v kubatúre Sport. Už v tréningoch „dala do smútku“ dvoch večných rivalov, bratislavčana Mária Majerova a grobčana Tomáša Nižňana, trenčianska pretekárka Mirka Pipašová, ktorá si vyjazdila svoje pole-position. Aj prvú finálovú rozjazdu suverénne vyhrala. Do druhej rozjazdy sa však dvaja kohúti, Nižňan s Majerovom zmobilizovali, bili sa o prvenstvo, ktoré si nakoniec vyjazdil Tomáš Nižňan, Mário Majerov druhý a Mirka Pipašová, napriek pádu, dojazdila tretia. V cekovom hodnotení kubatúry Sport však stáli na bedniach v poradí, prvý Nižňan, druhá Pipašová a tretí Majerov, ktorý mal v druhej rozjazde zdravotné problémy, no bojoval do odmávania šachovnicovej zástavy.

Suzuki cup je záležitosťou jazdcov z Maďarska, v Orechovej Potôni patrilo prvenstvo Sándorovi Magdovi.

V Racingoch dostali slovenskí jazdci lekciu od skúseného maďarského pretekára Atillu Magdu, ktorý obe finálové rozjazdy suverénne vyhral.

V najsilnejšej kubatúre Open príjemne prekvapil Martin Gudába, ktorý obe jazdy vyhral systémom štart – cieľ. Doslova na krk mu síce dýchal skúsený a dlhoročný „openista“ Martn Nemčovič, no pre technické problémy so svojim skútrom stratil v prvej rozjazde body a na prvenstvo mohol na Slovakiaringu zabudnúť.

Zaujímavé súboje predviedli aj minibajkeri. Kategóriu 5 až 9 ročných jazdcov, JUNIOR A, vyhral suverénne Lukáš Simon, ktorí ťahá víťaznú šnúru už od začiatku sezóny 2011.

Kategoria Open, jazdci do 18 rokov, patrila nakoniec bodovo Jiřímu Mrkývkovi, pretože Tomáš Cyrus, obaja jazdci z ČR, mal problémy s motorkou a do prvej finálovej rozjazdy nenastúpil, no druhú vyhral.

V minibajkovom Top Open, jazdci nad 18 rokov, kraľoval slovenský jazdec Jaroslav Štipčák, ktorý suverénne vyhral obe finálové rozjazdy.

Nielen veľký pretekársky okruh na Slovakiaringu, ale aj pretekárska dráha v priestore Driving Academy zanechala mnoho vynikajúcich dojmov zo skútrovo – minibajkového víkendu stráveného v Orechovej Potôni.

Na záver pripomíname milovníkom dvoch kolies, že sa stretneme na piatych pretekoch MMSR SCOOTER 2011 a to v nedeľu 21. augusta 2011 na dráhe KARTING teamu 2001 v Dunajskej Strede, kde sa bude pretekať opačne, teda v smere hodinových ručičiek.

Autor: Maroš Palesch Foto: Maroš Palesch, Vincent Gyory

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM