Rôzne Správy

Škôlky v rakúskom pohraničí nemajú núdzu o deti. Zaplnili ich najmä Slováci

Materské školy v rakúskych prihraničných obciach neďaleko Bratislavy sú plne vyťažené najmä vďaka deťom zo slovenských rodín.

Ilustračný obrázok k článku Škôlky v rakúskom pohraničí nemajú núdzu o deti. Zaplnili ich najmä Slováci
3
Galéria
Zdroj: TASR

Materské školy v rakúskych prihraničných obciach neďaleko Bratislavy sú plne vyťažené najmä vďaka deťom zo slovenských rodín.

Hovoria po nemecky aj po slovensky

Materskú školu vo Wolfsthale, v ktorej je viac ako 70 percent detí so slovenskou materinskou rečou, navštevuje v tomto školskom roku 60 detí. Situácia sa v porovnaní s minulým výrazne nezmenila. V miestnych jasliach, ktoré sú plne vyťažené, je 15 detí.

V Bergu, kde žije 40 percent detí so slovenskou materinskou rečou, majú v materskej škole 33 detí, rozdelených do dvoch skupín. Potvrdil to starosta Georg Hartl. "V materskej škole máme iba deti, ktoré majú trvalý pobyt v Bergu. Sú to deti tak so slovenskou ako aj nemeckou materinskou rečou“, uviedol Hartl s tým, že škôlka je vyťažená na 100 percent a je pravdepodobné, že to tak bude aj v budúcom školskom roku 2017/2018.

V MŠ v Kittsee je do 200 detí, rozdelených do skupín, pričom v niektorých z nich je prevažná väčšina Slovákov. V MŠ v Edelstale je viac ako 20 detí, z toho asi dve tretiny sa doma rozprávajú po slovensky.

Materská škola
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM