Správy

Škôlky v Rači prijali 71 percent zo všetkých prihlásených detí

Račianska samospráva tvrdí, že uvedené čísla hovoria o stúpajúcom trende umiestňovania detí do predškolských zariadení. Kým v roku 2015 to bolo niečo viac ako 60 percent, tento rok je to o desať percent viac.

Ilustračný obrázok k článku Škôlky v Rači prijali 71 percent zo všetkých prihlásených detí
8
Galéria
Zdroj: Martina Eleková

V tomto roku bolo do materských škôl v bratislavskej Rači podaných celkovo 379 prihlášok, pričom až 268 detí sa podarilo umiestniť. Predstavuje to teda 71-percentnú úspešnosť. Informovala o tom hovorkyňa starostu Rače Eva Miklánková.

Viac detí

„Zo 111 neprijatých detí je 90 s trvalým pobytom v Rači, pričom až 56 majú menej ako tri roky. Z toho vyplýva, že račianske škôlky neumiestnili len 34 račianskych detí vo veku tri až šesť rokov. Teda tie, ktoré spĺňajú kritériá prijatia,“ priblížila Miklánková. Uvedené počty sú datované k 31. máju a môžu sa ešte meniť v zmysle prijatia ďalších detí.

Račianska samospráva tvrdí, že uvedené čísla hovoria o stúpajúcom trende umiestňovania detí do tunajších predškolských zariadení. Kým v roku 2015 to bolo niečo viac ako 60 percent, tento rok je to o desať percent viac. „Vďaka neustálemu budovaniu nových tried v našich škôlkach je možné každoročne prijať viac detí. Za posledné dva roky sme vytvorili päť nových tried, čo predstavuje približne 110 nových miest pre deti,“ uviedol starosta Rače Peter Pilinský.

Práce na škôlkach

Mestská časť sa rozhodla ešte kúpiť schátranú budovu bývalého sanatória na Novohorskej ulici, ktorú chce kompletne zrekonštruovať a už v septembri 2018 tu otvoriť novú materskú školu so štyrmi triedami. Rača požiadala na rekonštrukciu budovy o dotáciu ministerstvo pôdohospodárstva a v súčasnosti je projekt predmetom odborného posudzovania.

„Verejné obstarávanie na dodávateľa prác je však už rozbehnuté od konca apríla, takže my na novej škôlke intenzívne pracujeme,“ podotkol Pilinský. V súčasnosti sa dokončujú aj posledné práce na škôlke Pri Šajbách, ktorá od septembra bude fungovať v nových priestoroch a s väčším počtom detí.

Kritériom na prijatie detí do materskej školy sú podľa Rače predovšetkým dovŕšenie veku troch rokov a trvalé bydlisko v obvode, kde sa škôlka nachádza. Uprednostňovaní bývajú predškoláci a deti s odloženou povinnou školskou dochádzkou. „Riaditeľky uprednostnia tiež deti, ktoré už majú v škôlke staršieho súrodenca, prípadne deti osamelých rodičov,“ spresnila Miklánková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM