Samospráva

Škôlka zatiaľ nebude. Petržalka nepreberie schátraný objekt na Krásnohorskej

Objekt na Krásnohorskej ulici v bratislavskej Petržalke mestská časť od Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) do svojej správy neprevezme.

Ilustračný obrázok k článku Škôlka zatiaľ nebude. Petržalka nepreberie schátraný objekt na Krásnohorskej
12
Galéria
Zdroj: Facebook

Rozhodli tak petržalskí poslanci na ostatnom rokovaní miestneho zastupiteľstva. Tí síce spolu s vedením mestskej časti vnímajú potrebu zvyšovania kapacít v materských školách, nesúhlasia však s nadobudnutím schátranej budovy s nevysporiadaným pozemkom, a to bez disponibilných financií na jeho rekonštrukciu.

Rekonštrukcia za takmer 2 milióny

Samospráva totiž pôvodne zvažovala, že by budovu prevzala a zrekonštruovala, čím by mohla rozšíriť nepostačujúce kapacity predškolských zariadení v jej zriaďovateľskej pôsobnosti.

„Keď nedávno BSK vypísal na prevod budovy verejnú súťaž, Petržalka uvažovala nad tým, že by sa do súťaže prihlásila. V podmienkach totiž už nefigurovalo vysporiadanie pozemku, ale nevyhnutnosť zainvestovať do nehnuteľnosti približne 600 000 eur za päť rokov,“ uviedla Silvia Vnenková z oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu s tým, že čoskoro na to sa mal objaviť znalecký posudok, ktorý rekonštrukciu odhadol na minimálne 1,8 milióna eur.

„To je diametrálne odlišná suma. Situácia je momentálne taká, že budova patrí BSK, pozemok súkromnej osobe, a preto bude akákoľvek rekonštrukcia pre tretiu osobu veľmi komplikovaná,“ podotýka.

Sprístupnia internáty?

Samospráva bude v súvislosti s rozširovaním kapacít škôlok pokračovať v príprave projektu na Vyšehradskej ulici, kde problém s pozemkom mestská časť nemá. Ide o vybudovanie materskej školy s kapacitou okolo 150 miest.

V rámci pomoci zo strany BSK by vedenie mestskej časti skôr uvítalo, keby kraj sprístupnil niektoré nevyužívané internáty na prípadné ubytovanie mimobratislavských učiteľov. Na túto tému už petržalský starosta Vladimír Bajan začal rokovania s vedením BSK.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM