Správy

Škola na Teplickej chce štrajkovať len do konca týždňa

Žiadna vrava školákov a prázdne triedy – takto to dnes vyzeralo aj v Škole pre mimoriadne nadané deti a gymnázium na Teplickej ulici. Štrajkuje tu viac ako sedem desiatok učiteľov. Riaditeľka vraví, že vydržať v tomto režime chcú ešte do konca týždňa a do práce sa vrátia budúci týždeň v utorok.

Ilustračný obrázok k článku Škola na Teplickej chce štrajkovať len do konca týždňa
Zdroj: TASR

„Do štrajku sa zapojili okrem štyroch všetci učitelia. No hoci niektorí oficiálne štrajkujú, odvedú tú časť práce, ktorá bola dohodnutá a kde sa musíme zúčastniť,“ uviedla riaditeľka školy Jolana Laznibatová a poukázala na to, že napríklad dnes totiž prebiehala chemická olympiáda.

„Dohodli sme sa tiež s učiteľmi, že ak aj budú doma, dajú si do poriadku veci, ktoré nestíhajú alebo pripravia ďalšie materiály,“ dodala riaditeľka.

Do školy a gymnázia na Teplickej chodí spolu približne 670 detí. Ich rodičia sa dosiaľ podľa riaditeľky škole nesťažovali. „Prišli od nich len pozitívne reakcie. Povedali nám, že im to síce robí problémy, pretože nemajú kde dať svoje dieťa, ale zariadia sa. Držia nám palce,“ podotkla Laznibatová. Deti podľa jej slov učivo veľmi rýchlo dobehnú a týždeň škola zvládne bez „relatívne veľkej ujmy.“

Čítajte tiež: Bratislavské podniky ponúkli učiteľom pomocnú ruku

„Polrok bol seriózne ukončený aj s klasifikačnou poradou a vyhodnotením. V piatok (29.1.) by sa mali dávať polročné vysvedčenia, no u nás to nie je taký problém, po prvom polroku posielame len výpis výsledkov žiakov cez internet,“ vysvetlila riaditeľka.

Ostrý štrajk učiteľov

Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU), ktorá štrajk zorganizovala, žiada od vlády primerané financovanie školstva. „Deti chodia do starých budov a platovo je Bratislava v úplne hroznom stave,“ poukazuje Laznibatová. Podotýka, že v škole majú mimobratislavských učiteľov, ktorí si z ich platu nevedia našetriť či získať vlastný byt a ak zaplatia podnájom a stravu, tak im veľa na život na úrovni neostane.

Riaditeľka tvrdí, že by bola rada, ak by sa do volieb ešte nejaké peniaze pre školstvo našli. „Zatiaľ sa dosiahlo hádam aspoň to, že sa o problematike začalo hovoriť,“ dodala. V školstve existuje podľa nej mnoho chýb a nedostatkov a krátke obdobie každého jej ministra na pozícii nedovolilo, aby sa niektoré veci dotiahli do konca. „Vždy sa robia len úpravy, čo nenapraví celú situáciu,“ podotkla.

Laznibatová sa chce vo štvrtok (28.1.) s učiteľmi poradiť. „Štrajk ale budem akceptovať len do konca týždňa. V pondelok (1.2.) sú prázdniny, takže chcem, aby sme do práce v utorok už nastúpili,“ dodala.

Časť učiteľov na Slovensku v pondelok (25.1.) vstúpila do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Niektoré školy zostali zatvorené, inde vyučovanie prebieha v obmedzenom režime. Dôvodom vyhlásenia štrajkuje podľa ISU dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

Prečítajte si tiež: Na škole na Tbiliskej ulici sa neučí už tretí deň, učiteľov trápia najmä plat

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM