Maros Palesch Rôzne

Škatule, škatule hýbte sa!?

Kompetencie rezortov čakajú od novembra zmeny. Vyplýva to z vládnej novely zákona o organizácii ústrednej štátnej správy z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorú dnes schválili poslanci Národnej rady SR.

Ministerstvo kultúry a cestovného ruchu príde o agendu cestovného ruchu a koordináciu využívania finančných prostriedkov z fondov EÚ, ktoré sa presunú pod rezort dopravy. Exminister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) to 5. októbra na pôde Výboru NR SR pre kultúru a médiá označil za oslabovanie rezortu a snahu o uspokojenie koaličného partnera. Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Mária Kolíková (nominantka SDKÚ-DS), ktorá novelu kompetenčného zákona výboru predkladala, sa nebráni tomu, že ide o politické rozhodnutie vládnej koalície, no cestovný ruch pod rezort kultúry podľa nej nepatrí. Rezort kultúry príde aj o agendu menšinovej kultúry, ktorá prejde pod vicepremiéra pre menšiny. Podpredseda vlády bez ministerstva sa bude na základe schváleného pozmeňovacieho návrhu spolupodieľať aj na plnení úloh týkajúcich sa rozhlasového a televízneho vysielania programov národnostných menšín.

Ministerstvo dopravy bude koordinovať aj prípravu politík regionálneho rozvoja. Na rezort prechádza „aj pôsobnosť v oblasti stavebnej výroby a stavebných výrobkov, tvorby a uskutočňovania bytovej politiky a poskytovania štátnej prémie k stavebnému sporeniu, ako aj v oblasti verejných prác, stavebného poriadku a územného plánovania okrem ekologických aspektov“.

Zmeny sa dotknú aj Ministerstva hospodárstva a výstavby SR. To bude v rámci svojej pôsobnosti v oblasti zahraničného obchodu zastrešovať aj obchodovanie s vojenským materiálom.

Rezort zahraničných vecí od januára získa pod svoju strechu aj riadenie slovenských obchodných zastupiteľstiev v zahraničí, obchodní radcovia aktuálne patria pod ministerstvo hospodárstva. S účinnosťou zákona bude rezort diplomacie zabezpečovať aj koordináciu realizácie politík EÚ. Ministerstvo hospodárstva opätovne získa od rezortu obrany kompetencie v oblasti obchodovania s vojenským materiálom.

Novela prináša aj zmeny v názvoch troch rezortov: Ministerstvo hospodárstva a výstavby SR sa zmení na Ministerstvo hospodárstva SR Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR bude po novom Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a Ministerstvo kultúry a cestovného ruchu SR opäť Ministerstvom kultúry SR.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM