Alexandra Húsková Rôzne

Skalica splní posledné želanie Antona Srholca

Primátor mesta Skalica Ľudovít Barát vyhovel návrhu poslancov mestského zastupiteľstva Milana Romana a Lukáša Tisoňa, ktorí 13. januára predložili mestu návrh na zriadenie pamätníka obetiam komunistického režimu na Záhorí. Skalica je rodné mesto Antona Srholca.

Ilustračný obrázok k článku Skalica splní posledné želanie Antona Srholca
Zdroj: TASR

Poslanci svojím návrhom tlmočili žiadosť Konfederácie politických väzňov Slovenska, ktorej bol Anton Srholec predsedom.

„Vybudovanie pamätníka obetiam komunistického režimu v Skalici bolo posledným želaním významnej osobnosti Slovenska, čestného občana mesta Skalica, kňaza, rehoľníka a obete komunistického režimu, Antona Srholca, ktorý sa v Skalici narodil a Skalicu si vybral aj ako miesto svojho posledného odpočinku,“ uviedol Lukáš Tisoň.

„Záväzkom zriadiť takýto pamätník sa zastupiteľstvo mesta Skalica hlási k odkazu Antona Srholca, k jeho boju za pravdu a jej poznanie,“ uviedol Lukáš Tisoň.

Pamätník bude podľa Milana Romana dôstojným vyjadrením úcty a vďaky všetkým tým, ktorí obetovali svoju osobnú slobodu v prospech slobody národa.

Rodák zo Skalice, jeden z najvýznamnejších ľudí na Slovensku, Anton Srholec skonal 7.januára 2016 po ťažkej chorobe. Jeho život bol plný nečakaných zvratov, ťažkých momentov, ale aj radosti a nádeje. Zanechal po sebe hlbokú stopu, nielen v podobe svojich kázní ale aj vykonaného dobra. Pre mnohých ľudí ostane tento vzácny človek veľkou inšpiráciou.

Prečítajte si aj:

POCTA ANTONOVI SRHOLCOVI: Žijeme z každého slova múdrosti.

Ústav pamäti národa zverejnil 673 záznamov o členoch ŠTB v Bratislavskom kra­ji

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM