Aktualizované Rôzne Rôzne

SK PRES: Zberateľov poteší minca inšpirovaná rannou šálkou kávy

Historicky prvé slovenské predsedníctvo v Rase EÚ nám po jeho skončení bude pripomínať zberateľská minca a pamätná známka.

Ilustračný obrázok k článku SK PRES: Zberateľov poteší minca inšpirovaná rannou šálkou kávy
Zdroj: SK PRES Facebook

Slovenské predsedníctvo bude pripomínať strieborná zberateľská minca s motívom prvého predsedníctva SR v Rade EÚ a pamätná známka určená primárne zahraničným delegáciám. Informuje o tom oficiálna stránka historicky prvého slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Autorom návrhu mince je akademický maliar Vladimír Pavlica, ktorý je zároveň autorom dvojeurovej mince s motívom predsedníctva. Tá už bola uvedená do obehu 7. marca 2016 v počte milión kusov.

Inšpirácia v šálke kávy

Maliara inšpirovala pri návrhu striebornej mince ranná šálka kávy v jeho ateliéri. "Keď som miešal v ateliéri kávu a robili sa tam tie kruhy, tak my sme to ako Česi chceli Európe osladiť, veľmi sa nám to nepodarilo. No a na vás je, aby ste to poriadne zamiešali,“ povedal na jej predstavení autor mince. Celý život pracoval ako grafik, k tvorbe mincí sa dostal pred troma rokmi.

Strieborná zberateľská minca v nominálnej hodnote desať eur je vyrobená zo striebra a medi v (pomere 900:100). Minca s priemerom 34 milimetrov váži 18 gramov, výrobcom je Mincovňa Kremnica.

Tá vyrazila v bežnom vyhotovení 2 600 kusov a v proof vyhotovení 5 600 kusov. Uvádza sa na webovej stránke Národnej banky Slovenska.

Dizajnér Biľak

Grafický dizajnér Peter Biľak je zase autorom návrhu pamätnej poštovej známky s vôňou borovice. "Pri príležitosti historicky prvého predsedníctva Slovenska v Rade EÚ navrhol dizajn pamätnej poštovej známky Peter Biľak, jeden z najvýznamnejších súčasných svetových grafických dizajnérov. V rámci vizuálnej kompozície na známke vyniká prírodný symbol Slovenska – kopce. Bude sa dodávať v atraktívnom balení s vôňou slovenských borovicových lesov,“ uvádza sa na oficiálnej stránke slovenského predsedníctva.

Okrem pamätnej mince a poštovej známky s vôňou borovice sa Slovensko odprezentuje i prostredníctvom tradičných gastronomických výrobkov, akými sú Bratislavské rožky, Žitavská paprika, Tokajské víno a Bošácka slivovica.

Čítajte aj: Polícia už vie, ako bude postupovať počas predsedníctva Slovenska v rade EÚ. Bratislavčanov čaká viacero obmedzení

Ilustračný obrázok

Pamätná minca SK PRES
3
Galéria
Zdroj: SK PRES Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM