Správy

Široká cesta bezpečná pre cyklistov aj autá. Vznikne v Lamači nová cyklotrasa?

Cyklotrasa na ulici Podháj by sa mohla napojiť na cyklomost Lamač - Dúbravka. Ten plánuje Bratislavský kraj vybudovať v priebehu tohto roka.

Ilustračný obrázok k článku Široká cesta bezpečná pre cyklistov aj autá. Vznikne v Lamači nová cyklotrasa?
5
Galéria
Zdroj: Cyklokoalícia

Na ulici Podháj v bratislavskom Lamači plánuje hlavné mesto v blízkej budúcnosti opraviť asfaltový povrch. Pri tejto príležitosti prišlo občianske združenie (OZ) Cyklokoalícia s návrhom na vytvorenie novej cyklotrasy.

„Návrh sme komunikovali s magistrátom i mestskou časťou Lamač, ktorá má záujem, aby sa projekt zrealizoval,“ povedal pre Bratislava24.sk Peter Netri z OZ Cyklokoalícia.

Ako by mohla vyzerať

Spomínaná cesta je momentálne veľmi široká, čo nabáda na rýchlu jazdu autom, ktorá ohrozuje cyklistov. „Jednoduchým preorganizovaním existujúceho priestoru sa na túto komunikáciu zmestia všetci – autá, vozidlá MHD aj cyklisti. Návrh počíta aj s vyznačením parkovacích miest a zóny pre komfortný nástup a výstup detí pri škole,“ prezradil Netri.

Vzniknúť by mali komfortné široké cyklistické pruhy dĺžky asi 1,1 km v každom smere. Ulica by tak mala byť bezpečná pre všetkých účastníkov cestnej premávky.

Napojenie na cyklomost

Cyklotrasa by sa po zrealizovaní mohla napojiť na cyklomost Lamač – Dúbravka, ktorý by mal tento rok vybudovať Bratislavský samosprávny kraj. Most prejde ponad železničnú trať a cyklotrasa ďalej povedie pod diaľnicou D2 a vyústi na Agátovej ulici.

Zároveň by sa po cyklotrase na hornom konci ulice Podháj dalo dostať do lesov Malých Karpát a na jej dolnom konci by sa v budúcnosti mohla napojiť na Lamačskú radiálu. „Tá vedie z centra mesta (jej časti už existujú), cez Lamač až do Záhorskej Bystrice,“ doplnil Netri z OZ Cyklokoalícia.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM