Aktualizované Nina Táborská Samospráva

Karlovej Vsi hrozí ďalšia pokuta: Šikmé parkovanie na Dlhých Dieloch zrušia, zrealizovali ho bez povolenia mesta

Magistrát hlavného mesta Bratislavy šikmé parkovanie, ktoré zvýšilo parkovacie kapacity približne o 30 percent, neodsúhlasil. Projekt sa aj napriek tomu zrealizoval a novému vedeniu hrozí od mesta pokuta vo výške 33-tisíc eur. Nové parkovacie miesta navyše musia odstrániť.

Ilustračný obrázok k článku Karlovej Vsi hrozí ďalšia pokuta: Šikmé parkovanie na Dlhých Dieloch zrušia, zrealizovali ho bez povolenia mesta
Zdroj: TASR

Bývalá starostka Karlovej Vsi Iveta Hanulíková predstavila tesne pred voľbami nové parkovacie miesta na Majerníkovej ulici. Zmenou pozdĺžneho státia na šikmé na jednej strane ulice sa dosiahlo zvýšenie kapacity približne o 30 percent.

„Projekt šikmého parkovania na Dlhých Dieloch na Majerníkovej ulici je v rozpore s predpismi a bol uskutočnený bez povolení príslušných úradov. Majerníkova ulica, na ktorej bola bývalým vedením realizovaná nepovolená stavba parkoviska, nepatrí mestskej časti ,ale je vo vlastníctve hlavného mesta,“ informoval Bratislava24.sk Michal Skalník z Oddelenie prednostu miestneho úradu Karlova Ves.

Magistrát hlavného mesta Bratislavy šikmé parkovanie neodsúhlasil. Nesúhlasné stanovisko magistrátu podpísal ešte bývalý primátor Milan Ftáčnik 14. novembra 2014, kedy sa už na ulici parkovalo po novom.

Nová starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová sa o probléme dozvedela až v januári po doručení listu o začatí správneho konania. Magistrát, v ňom mestskej časti pohrozil pokutou 33-tisíc eur a nariadil nové parkovacie značenie odstrániť.

Z obhliadky parkoviska dňa 15.04.2015 so zástupcami Krajského dopravného inšpektorátu a magistrátu hlavného mesta Bratislavy vyplynulo, že počet parkovacích miest bol zvýšený na úkor jazdných pruhov. Tie vo viacerých úsekoch nedosahujú zákonom stanovenú šírku, čo pri vzájomnom obchádzaní sa spôsobuje problémy najmä autobusom.

Prečítajte si tiež: Šokujúce slová starostky Čahojovej: Karlová Ves je na pokraji nútenej správy

„Nevyhovuje ani priestor ponechaný na autobusové zastávky, do ktorých sa nezmestia kĺbové autobusy či trolejbusy. Ťažkosti majú vozidlá MHD aj pri vychádzaní zo zastávky, kedy musia vojsť do protismeru, aby koncom vozidla nepoškodili zaparkované autá,“ doplnil Skalník.

Problematický je aj samotný spôsob vjazdu a výjazdu z parkovacieho miesta. Vjazd niektorí vodiči realizujú z protismeru, respektíve pri výjazde cúvaním zastavia premávku v oboch smeroch. Takýto spôsob parkovania je proti pravidlám cestnej premávky.

Projekt v jeho súčasnej podobe nemôže byť zachovaný a bude sa musieť urýchlene prepracovať pod hrozbou pokuty. Náklady na jeho prepracovanie musí súčasné vedenie nájsť vo svojom rozpočte.

Bývalá starostka Karlovej Vsi Iveta Hanulíková pre TASR reagovala, že projekt bol odsúhlasený. „Spôsob parkovania vypracovala odborne spôsobilá osoba s okrúhlou pečiatkou a získala súhlas všetkých zúčastnených – dopravného inšpektorátu, dopravného podniku, ako aj odbornej komisie na magistráte,“ uviedla. „Osobne som komunikovala s vtedajším primátorom Bratislavy Milanom Ftáčnikom, ktorý sa vyslovil za tento spôsob parkovania,“ dodala.

Nesúhlasné stanovisko hlavného mesta bolo podľa jej slov doručené na miestny úrad, až keď boli parkovacie boxy už zaznačené na ceste. Tvrdenie, že nová starostka Čahojová o tomto liste magistrátu nevedela, Hanulíková odmieta. „Pani starostka si podľa mojich informácií celú agendu prevzala z oddelenia dopravy miestneho úradu, takže o tejto veci vie všetko,“ povedala exstarostka. Podľa jej názoru ide skôr o to, že Čahojová postupuje v zmysle svojich predvolebných sľubov. „Už pred voľbami avizovala, že v prípade jej zvolenia bude toto parkovanie zrušené,“ ukončila Hanulíková.

Nové vedenie hneď od svojho nástupu musí riešiť viaceré problémy, viac sa dočítate tu: Šokujúce správy z Karlovej Vsi: Mestská časť sa zmieta vo finančných problémoch, predošlé vedenie zlyhalo a tu: Karlova Ves má schválený rozpočet: Pre obrovské súdne spory výrazne znížili výdavky mestskej časti

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM