Rôzne

Sezóna medvedieho cesnaku pomaly končí: Kde v Bratislave si lahôdku z prírody stále môžete nazbierať?

Medvedí cesnak niektorí zbierajú pre jeho liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Jeho kvality dobre poznajú aj Bratislavčania. Ak chcete túto zdravú pochúťku nájsť, netreba za ňou chodiť veľmi ďaleko. Zbierať sa dá, pokým nekvitne. Ešte stále to stíhate, viete kde?

Ilustračný obrázok k článku Sezóna medvedieho cesnaku pomaly končí: Kde v Bratislave si lahôdku z prírody stále môžete nazbierať?
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Medvedí cesnak je chuťovo podobný tomu bežnému kuchynského cesnaku – ale v účinkoch liečivosti sa nedá zahanbiť. Je dokonca oproti klasickému cesnaku jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže organizmus dať do poriadku zvnútra a nabudiť ho do nového fungovania.

Rastie priamo v Bratislave

Lahôdku z prírody môžete nájsť napríklad pri petržalskom Draždiaku, petržalské „lesy“ skrývajú cesnaku viac než dosť, nájdete ho tiež pri Ovsišti, v západných Bielych Karpatoch, od Lafranconi po Wolfsthal popri Dunaji po rakúskej strane, na Devínskej Kobyle, na Železnej studničke, v Rusovciach alebo aj v Čunove.

Nepomýľte si ho s konvalinkou!

Keď sa rozhodnete pripraviť niečo s medvedím cesnakom, buďte opatrný. Znižuje krvný tlak, takže to s jeho konzumáciou netreba ani preháňať. Pri zbieraní si ho tiež ľahko môžete zameniť s konvalinkou, ktorá je jedovatá. Medvedí cesnak sa dá dobre identifikovať tak, že keď ho človek požmolí v prstoch a zacítite vôňu cesnaku.

S pridaním píniových orieškov, sušených paradajok a olivového oleja vykúzlite z medvedieho cesnaku zdravé pesto, výborne sa hodí aj do nátierok a pomazánok alebo by vám mohol pochutnať napríklad len čerstvý chlieb s touto lahôdkou a obyčajným maslom.

Prečítajte si tipy na chutné a zdravé recepty, v ktorých je hlavnou ingredienciou práve medvedí cesnak.

Medvedí cesnak v Petržalke
3
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM