Maros Palesch Krimi

Seniori pozor na podvodníkov

BRATISLAVA, 22.07.2011. Policajti Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave I vyšetrujú okolnosti trestného činu podvodu, ktorého sa dopustili doposiaľ nezistení páchatelia dňa 20.07.2011 v doobedňajších hodinách tým, že využili dôverčivosť 82 –ročného

V tomto prípade využili klamstvo, ktorým dôverčivého staršieho muža uviedli do omylu – zastavili ho na ulici a požiadali ho, aby si k nim nasadol do auta a ukázal im cestu do jednej z bratislavských nemocníc. Povedali mu, že potrebujú požičať finančnú hotovosť 2.385,– € na operáciu ich priateľa s dieťaťom, ktorí sú v nemocnici hospitalizovaní po dopravnej nehode a 3.000,– € pre odťahovú službu. Ako zábezpeku odovzdali poškodenému náplecnú látkovú tašku, v ktorej sa nachádzala údajná finančná zábezpeka za požičané peniaze a to doláre v bližšie neurčenej sume. Po tom, ako do dohodnutej hodiny nevrátili poškodenému požičané peniaze, zistil, že v taške sa nachádzajú papierové vreckovky.

**BUĎTE OSTRAŽITÍ A NEDAJTE ŠANCU PODVODNÍKOM! **

Polícia vyzýva občanov, predovšetkým starších ľudí, k zvýšenej ostražitosti. Nie vždy je smutný príbeh cudzích ľudí pravdivý. Niekedy môže byť iba prostriedkom na neoprávnené získanie finančných prostriedkov. Vaša dôvera a súcit z Vás môžu urobiť obeť podvodníka.

Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave I upozorňuje na možné prípady, kedy sa seniori môžu stať obeťou podvodníka:

  1. Niekto Vás osloví, že jeho kamarát mal nehodu a potrebuje požičať peniaze na zaplatenie ošetrenia v nemocnici a ponúkne Vám ako zálohu inú cennú vec -neverte mu, zdravotná pomoc sa poskytuje bezplatne každému
  2. Niekto Vám zavolá domov a predstaví sa ako Váš príbuzný – syn, dcéra, vnuk a žiada Vás o finančnú pomoc s tým, že pošle pre peniaze kamaráta:
  • zavolajte ihneď Vášmu príbuznému, za ktorého sa vydáva,
  • nedávajte peniaze osobe, ktorú nepoznáte,

3. Niekto Vás osloví, že je pracovníkom poisťovne alebo inej finančnej inštitúcie a ide vám vrátiť preplatok, predloží bankovku nominálnej hodnoty 500 eur s tým, či mu máte vydať:

  • ihneď volajte POLÍCIU

**Vo všetkých prípadoch, kedy sa Vám zdá správanie ľudí podozrivé a myslíte si, že máte dočinenia s podvodníkom, kontaktujete bezodkladne políciu. **

Zdroj: KR PZ Bratislava, Petra Hrášková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM