Nina Táborská Samospráva

SeniorFest v Bratislave odštartoval Dňom zdravia. Primátor ocení štyroch Bratislavčanov

Bratislava v stredu začala realizovať pestrý program pre svojich starších obyvateľov v rámci októbrového projektu SeniorFest 2014. V Justiho sieni si muži a ženy dali vyšetriť krvný tlak, cholesterol a poradili sa ako zdravo žiť.

Ilustračný obrázok k článku SeniorFest v Bratislave odštartoval Dňom zdravia.  Primátor ocení štyroch Bratislavčanov
Zdroj: TASR

„Mesto pamätá na seniorov nielen počas tohto mesiaca, ale priebežne pripravuje podujatia. Okrem letných aktivít sú veľmi obľúbené počítačové kurzy,“ informoval riaditeľ Kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

„Seniorfest charakterizujú tri ‚s‘: sebarealizácia pre aktívnych záujemcov, starostlivosť mesta o seniorov a ich súdržnosť medzigenerčná. Okrem iných výhod majú seniori napríklad 50-percentnú zľavu na MHD,“ dodal Andrassy.

Podľa Európskej únie seniorský vek začína od 55 rokov. „Táto skupina ľudí je veľmi početná, z vyše 420-tisíc obyvateľov máme 130-tisíc nad 55 rokov,“ uviedol riaditeľ Kancelárie primátora.

Podpora z mesta

Aj podľa koordinátora Rady seniorov hlavného mesta Bohdana Telgárskeho je SeniorFest dobrou príležitosťou pre vyše 100-tisíc Bratislavčanov v období jesene života. „Majú možnosť nielen sa zabávať, ale aj poučiť sa a dať nový zmysel svojmu životu i v ekonomickej oblasti. K tomu im poslúžia cenné rady odborníkov na vzdelávacích podujatiach,“ uviedol Telgársky.

Zámerom samosprávy pri presadzovaní aktívneho spôsobu života v staršom veku je podporovať ich celoživotné vzdelávanie, športové a kultúrne aktivity, činorodosť aj entuziazmus. Mesto už štvrtý rok realizuje tento projekt v Mesiaci úcty k starším. Podujatiami pre každého záujemcu chce upozorniť na potrebu dôstojného života v starobe a jej aktívne prežívanie.

Program potrvá až do 10. novembra. Jeho súčasťou je Škola správneho dýchania, Mestský turnaj seniorov – krížovkárov, počítačová škola, rôzne besedy, koncerty či návšteva mestskej galérie.

Bratislavský Senior 2014

Na slávnostnom podujatí v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca ocení primátor Milan Ftáčnik štyroch Bratislavčanov titulom Senior 2014 za dlhodobé angažovanie vo verejnom a spoločenskom živote. Návrhy na ocenených v septembri predložili kluby dôchodcov, neziskové organizácie i Bratislavčania.

Projekt organizuje hlavné mesto v spolupráci s mestskými časťami, Jednotou dôchodcov Slovenska a Úradom vlády SR, ktorý udelí jednu z cien.

Podľa štatistík takmer štvrtina Bratislavčanov je v poproduktívnom veku a demografický vývoj naznačuje, že do roku 2025 sa počet seniorov zdvojnásobí. Preto hlavné mesto prijalo po prvý raz dokument Program aktívneho starnutia obyvateľov Bratislavy na roky 2014–2020, ktorý v celom rozsahu zachytáva problematiku a vývoj aktívneho starnutia.

Október za Mesiac úcty k starším a 1. október za Medzinárodný deň starších vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN pred 24 rokmi.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM