Nikola Richterová Kultúra

Senec čakajú v lete novinky. Tešte sa na bábkový letný festival

Tradíciu nového bábkového festivalu chce zaviesť okresné mesto Senec. Pod názvom Slnečný festival sa uskutoční 31. augusta a 1. septembra v rôznych lokalitách mesta na brehu Slnečných jazier. Divadlo sa bude odohrávať najmä v exteriéri tak, aby sa toto umenie dostalo čo najbližšie k divákovi.

Ilustračný obrázok k článku Senec čakajú v lete novinky. Tešte sa na bábkový letný festival
Zdroj: TASR

„Festival je tvorený ako miesto stretávania sa ľudí, myšlienok, nápadov, tvorivých zámerov, odborníkov i laikov,“ uviedla Ivica Franeková, iniciátorka festivalovej myšlienky. Ako dodala, bábkové divadlo poskytuje skvelú možnosť vytvoriť udalosť, ktorá mení tvár mesta v snahe posilniť komunitu a región.

Výborné prostredie pre veľkú skupinu ľudí

Senec ako malé mesto s atraktívnym prostredím Slnečných jazier ponúka netradičný priestor pre realizáciu umeleckého festivalu a možnosť objavovania nepoznaných dimenzií rôznych miest a priestorov.Slnečný festival je určený nielen pre obyvateľov Senca, ale aj Bratislavy, Pezinka či Záhoria.

Návštevníci budú mať šancu využiť posledné prázdninové dni na aktívny oddych pri Slnečných jazerách a zažiť pouličné vystúpenia na pešej zóne a námestí Senca. Platené predstavenia sa odohrajú v amfiteátri a kinosále. Súčasťou festivalu budú tiež výstavy, debaty a workshopy, ktoré sa odohrajú najmä v budove Mestského kultúrneho strediska Senec, ktoré je organizátorom festivalu.

Bábkové divadlo nielen pre deti

„Prinesieme zaujímavý program aj s predstaveniami pre dospelých. Okrem slovenských divadiel sa predstavia tiež maďarské a veríme, že sa nám podarí doniesť aj jednu špičkovú produkciu zo svetových javísk,“ priblížil Peter Szabo, riaditeľ Mestského kultúrneho strediska v Senci.

Ambíciou Slnečného festivalu je predstaviť širokej laickej i odbornej verejnosti aktuálnu podobu žánru – tvorbu kamenných divadiel, nezávislých tvorcov, autorské divadlo, pohybové divadlo či divadlo pre batoľatá – i jeho multižánrové presahy v slovenskom kontexte. V intenciách regionálnej i lokálnej skladby obyvateľstva predviesť aj tvorbu z Maďarska a Česka.

Pomocná ruka je vítaná

„Vznik festivalu avizujeme už teraz na začiatku roka. Čaká nás osem mesiacov príprav, a tak pozývame kohokoľvek, kto má záujem zúčastniť sa alebo pomôcť akýmkoľvek spôsobom, aby neváhal a ozval sa. Sme otvorení rôznym nápadom a myšlienkam, keďže chceme, aby Slnečný festival posilnil divadelnú i regionálnu komunitu a spoluprácu,“ dodala Franeková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM