KAW Kultúra

Schusterova dvojplatnička sa presťahovala. Prezident Kiska ju daroval múzeu

Na staré časy si v Slovenskom múzeu dizajnu nedávno zaspomínal aj Andrej Kiska. Úžasnú retro zbierku obohatil pravou prezidentskou dvojplatničkou.

Ilustračný obrázok k článku Schusterova dvojplatnička sa presťahovala. Prezident Kiska ju daroval múzeu
25
Galéria
Zdroj: Kancelária prezidenta SR

Výstava Farebná šeď – Buntes Grau v Slovenskom múzeu dizajnu (SMD) na Kollárovom námestí vás vráti o štyridsať rokov naspäť. Nedávno sa na ňu bol pozrieť aj prezident Andrej Kiska.

Veci s dušou a príbehom

Prezident s nadšením absolvoval prechádzku časmi, keď naše mamy a staré mamy boli ešte mladice a dedovia šviháci. Obdivoval exponáty z rokov šesťdesiatych a sedemdesiatych, pýtal sa na podrobnosti.

Keď mu sprievodca výstavou Maroš Schmidt ukázal dvojplatničku, ktorú pred vyše 80 rokmi vyrábal vo svojej továrni EMBO pán Emil Bojda, prezident sa pri nej zastavil len na chvíľu.

„Utrúsil som niečo o prvorepublikovom predchodcovi Schusterovej dvojplatničky a prešli sme k ďalšiemu exponátu. Na naše prekvapenie sme pred pár dňami dostali do zbierky pravú prezidentskú dvojplatničku ETA 0118, na ktorej pripravoval poslednú praženicu exprezident Rudolf Schuster. V našom múzeu má svoje miesto nielen dizajn, ale aj príbeh a tento je naozaj parádny,“ s nadšením opisuje nový prírastok do zbierky vedúci SMD Maroš Schmidt.

Kúsky, ktoré by ste chceli mať doma

Výstavu si ešte stále môžete pozrieť v podkroví Hurbanových kasární. Začína hračkami, ktorými si krátili chvíle deti socializmu. Vyniká medzi nimi dobre známa oranžová Tatrovka, ktorú vtedajším drobcom závideli všetci malí susedia. Zaujímavé sú aj módne kúsky, ktoré outfity dnešných čias do určitej miery znova napodobňujú.

Niektoré vystavené úžitkové predmety by ste ešte aj teraz našli v kuchynských linkách a komorách rodičov a starých mám. Pozrieť si môžete fény, vysávače, rádiá a rôzne bytové doplnky. Z nábytku mali pozoruhodný a nadčasový dizajn najmä stoličky.

Poseďte si v retro obývačke

Prehliadka končí pri vzorovej zostave kuchyne a obývačky. Aj na dnešné časy vydarený dizajn má gramofónová reprosústava spojená s rádiom či voľne stojace lampy. Nechýba v nej televízor, v kuchyni zas celokovová fungujúca chladnička. V polici nad pracovnou doskou nájdete aj typické obaly cukroviniek, kakaa a čaju. Pozriete si aj v tých časoch obľúbenú sifónovú fľašu či mlynček na kávu, ktorý si nemohla dovoliť každá domácnosť.

V socialistickej kuchyni sa môžete zahrať s písmenkovou polievkou alebo spúšťať dobové zvukové stopy.

Výstava je zostavená zo zbierok Slovenského múzea dizajnu v spolupráci s inštitúciami z Nemecka. Môžete tak porovnať výrobky z oboch krajín východného bloku, ktoré definovali životný štýl 60. a 70. rokov dvadsiateho storočia.

Výstavu, ktorá potrvá do konca februára 2017, si môžete pozrieť od utorka do nedele, každý deň od 13:00 do 18:00 hod.

Farebná šeď – Buntes Grau
25
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM