Nina Táborská Samospráva

Samospráva udelila po prvýkrát Cenu richtára Jakuba. Dostal ju 92-ročný účastník SNP Miloš Bobocký

Bol aktívnym účastníkom Slovenského národného povstania a majstrom Európy v basketbale z roku 1946. V súčasnosti už 92-ročný Miloš Bobocký dnes v Zičiho paláci dostal od bratislavského Starého Mesta Cenu richtára Jakuba. Osobnosti mal možnosť navrhnúť každý občan SR.

Ilustračný obrázok k článku Samospráva udelila po prvýkrát Cenu richtára Jakuba. Dostal ju 92-ročný účastník SNP Miloš Bobocký
Zdroj: TASR

Samospráva začala toto ocenenie udeľovať významným osobnostiam spoločenského a kultúrneho života, dnes ju udelila po prvýkrát.

Ako informovala staromestská hovorkyňa Alexandra Obuchová, Bobocký spolupracoval s odbojármi Alojzom Štvánom, Jozefom Špátom, Ernestom Gajdošom alebo Dušanom Polákom. Zo Špátovej iniciatívy založili spravodajskú skupinu Hela, prostredníctvom ktorej posielali spravodajské informácie do zahraničia.

Bobocký tiež spolupracoval so styčným dôstojníkom československého ministerstva národnej obrany Jaroslavom Krátkym, ktorý ho poveroval rôznymi odbojovými úlohami. Bobocký preto na jar 1944 prerušil svoje štúdium a odišiel do Banskej Bystrice, kde sa venoval ilegálnej činnosti. V tomto čase spolu s Gajdošom obsluhoval ilegálnu vysielačku Otto, prostredníctvom ktorej sa do Londýna posielali informácie o prípravách povstania.

Po vypuknutí povstania pracoval Bobocký ako spojka a šifrant pre potreby Slovenskej národnej rady. Pred pádom Banskej Bystrice odišiel na Donovaly a ako člen Vysokoškolského strážneho oddielu sprevádzal generálov Viesta a Goliana počas ich ústupu do hôr.

Počas prepadovej akcie Bobockého zajalo nemecké komando, avšak po istom čase sa mu podarilo dostať sa z väzenia späť do Bratislavy, kde sa znovu zapojil do ilegálnej činnosti.

Bobocký je tiež bývalý basketbalista, hral za družstvá YMCA Bratislava, ŠK Bratislava a Sokol Bratislava a Československú basketbalovú reprezentáciu, majstra i vicemajstra Európy v basketbale z rokov 1946, resp. 1947. „Miloš Bobocký je posledným žijúcim Slovákom, ktorý je držiteľom titulu majstra Európy v basketbale,“ dodala hovorkyňa.

Osobnosti na Cenu richtára Jakuba mal možnosť navrhnúť každý občan SR a získať ju môže fyzická aj právnická osoba.

Staré Mesto vysvetľuje, že cena je určená tým, ktorí dosiahli vynikajúce výsledky v niektorej z oblastí ľudskej činnosti, svojou prácou prispeli k rozvoju mestskej časti alebo vynikajúco reprezentovali Staré Mesto. Ocenenie je pomenované podľa prvého menom známeho mestského richtára Bratislavy, ktorý žil v 13. storočí.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM