Maros Palesch Rôzne

Samospráva má takmer 3 tisíc obecných bytov

Samospráva hlavného mesta SR, bratislavský magistrát a miestne úrady jednotlivých mestských častí, majú k dispozícii 2.947 bytov určených pre nájomné bývanie. V 958 prípadoch môže o pridelení nájomného bytu rozhodnúť primátor mesta na základe odporúč

Najviac mestských bytov, ktoré sú zverené mestskej časti, je v Petržalke (701), Starom Meste (423) a Novom Meste (255). V roku 2010 bolo žiadateľom, ktorí splnili kritéria pre získanie nájomného bytu, pridelených 227 bytových jednotiek.

Slovenská metropola má okrem štandardných aj 186 bytov osobitného určenia, ktoré slúžia primárne pre sociálne, zdravotne odkázaných občanov, a 308 bytov je zaradených do celomestského projektu bývania pre mladé rodiny či starších obyvateľov, seniorov. V záujme otvoriť rozhodovanie o pridelení bytu pristúpil magistrát k štvrťročnému zverejňovaniu informácií o nových nájomcoch.

Z dôvodu neplnenia zmluvných povinností, neplatenia nájomného vedie hlavné mesto 542 súdnych sporov. Samospráva dnes eviduje 1.989 neplatičov a pohľadávky neplatičov nájomného sa dostali na úroveň takmer 2,5 milióna eur. Na základe týchto skutočností vedenie mesta sprísnilo pravidlá pre poskytnutie nájomného bytu.

Nové zmluvy môžu byť uzatvorené len na dobu určitú, maximálne na obdobie 3 rokov, čím sa má zabrániť pochybnému, neetickému obchodovaniu s bytmi. Každý nájomca je zároveň povinný zaplatiť na účet mesta zábezpeku vo výške 3-mesačného predpísaného nájomného a súčasťou zmluvy je notárska zápisnica, ktorá umožňuje samospráve odstúpiť od zmluvy bez zdĺhavých súdnych sporov v prípade, že si nájomca prestal plniť svoje povinnosti, napríklad prestal platiť nájomné.

Komplexnú správu o stave bytového fondu za predchádzajúci kalendárny rok predloží mestským poslancom primátor Milan Ftáčnik na septembrovom zastupiteľstve (29. september).

Zdroj: Mahistrát Bratislavy, Ľubomír Andrassy

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM