Tomáš Stupavský Rôzne

Saleziáni cez víkend oslavujú svojho zakladateľa dona Bosca

Saleziáni oslavujú dnes sviatok svojho zakladateľa sv. Jána Bosca. V tomto roku si osobitne pripomínajú 200 rokov od jeho narodenia.

Ilustračný obrázok k článku Saleziáni cez víkend oslavujú svojho zakladateľa dona Bosca
Zdroj: TASR

„Oslavy sa počas víkendu uskutočnia vo všetkých saleziánskych strediskách v 17 mestách od Šaštína cez Bratislavu, Žilinu, Banskú Bystricu, Prešov až po Michalovce. Mládežnícke programy v saleziánskych strediskách k sviatku dona Bosca majú zväčša charakter šou programu (Don Bosco Show), v Bratislave a v Žiline mladí pripravili divadelné predstavenia, v hlavnom meste budú aj celonočné modlitby za saleziánov,“ priblížil pre Rastislav Hamráček zo Slovenskej provincie Saleziánov dona Bosca.

Ako dodal, k sviatku dona Bosca dostala saleziánska rodina na Slovensku aj videopozdrav z Ríma. Zaslal ho hlavný predstavený saleziánov a desiaty nástupca dona Bosca, Ángel Fernández Artime.

Taliansky kňaz Ján Bosco (16.8.1815 – 31.1.1888) žil a pôsobil v Turíne, v okrajovej štvrti Valdocco, kde sa venoval výchove chudobných a opustených chlapcov. Zriadil pre nich stredisko na dobré využitie voľného času, dom, ktorý im poskytoval rodinné prostredie, dielne a triedy na výučbu remesla a tiež kostol na modlitbu. Vo výchove uplatňoval preventívny systém.

Pre pokračovanie svojho diela založil v roku 1859 saleziánsku rodinu, do ktorej patria rehoľníci, rehoľníčky i združenie spolupracovníkov. Na Slovensko prišli saleziáni v roku 1924.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM