Samospráva

OBRAZOM: Šafárikovo námestie ako multifunkčný priestor, Fajnorovo nábrežie ako oddychová zóna

Bratislava je mesto na Dunaji, riekou však nežije. Víťazné návrhy architektonickej súťaže o budúcej podobe Šafka a Fajnorovho nábrežia kladú dôraz na prepojenie s Dunajom.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Šafárikovo námestie ako multifunkčný priestor, Fajnorovo nábrežie ako oddychová zóna
Zdroj: BA - Mestská časť Staré Mesto

Mestská časť Staré Mesto vyhlásila anonymnú súťaž na riešenie Šafárikovho námestia a Fajnorovho nábrežia v dotyku s novým Starým mostom. Vedenie nevylučuje, že v budúcnosti by na Šafárikovom námestí mohol byť aj objekt pre kultúrne aktivity.

Šafárikovo námestie by sa malo podľa víťazného návrhu premeniť na multifunkčný priestor s väčším zastúpením zelene, kde by mohli byť v budúcnosti rôzne kultúrne a hudobné podujatia. Riešenie Fajnorovho nábrežia navrhuje multifunkčný priestor s flexibilným využitím. Pri premene podoby Šafárikovo námestia je mestská časť pripravená na okamžité rokovania s víťazom súťaže.

Ten by mal následne vypracovať finálnu architektonickú štúdiu, na ktorej bude samospráva participovať. Po jej odsúhlasení sa začne pracovať na stavebnom povolení.

Do jeho právoplatného vydania plánuje mestská časť vybrať zároveň dodávateľa stavebných prác. S nimi by sa mohlo začať na jar budúceho roka. V prípade Fajnorovho nábrežia je potrebné ukončiť rokovania medzi mestskou časťou a majiteľom pozemkov, ktorým sú Verejné prístavy. Ich cieľom je podpísanie nájomnej zmluvy.

Prečítajte si aj: Stanica Nivy bude druhým najväčším nákupným centrom na Slovensku

Rozvoj Bratislavy vždy úzko súvisel s riekou

Vo všetkých návrhoch sa architekti zaoberajú Dunajom ako elementom, ktorý spája mesto so svetom. „Dunaj je znakom kozmopolitného mesta, a je to aj historické spojenie s jeho susedmi, s Budapešťou a Viedňou,“. Dôraz sa kladie na prepojenie rieky a historického centra.

Víťazom súťaže pre Fajnorovo nábrežie sa stal návrh č. 7. architekta Ing. Boris Hrbáň& a f&b cc – Dipl. Ing. arch. Hans-Michael Földeak, M. Sc.; Malia Bennaceur, architecte dplg; Juliette Guichard, architecte hmonp

Súťažný návrh s číslom 10. uspel pri návrhu obnovy Šafárikovho námestia. 2021 architekti + Labak – Ing. arch. Peter Lényi; Ing. arch. Ondrej Marko; Ing. arch. Marián Lucký; Ing. Michal Marcinov; Dipl. Ing. Dominika Čerepkaiová; Monika Bočková; Lenka Borecká. Architekti tu navrhujú vytvorenie mestského námestia a jednopodlažným objektom s občianskou vybavenosťou, súčasťou by malo byť aj detské ihrisko.

Tretie miesto dostali zhotovitelia súťažného návrhu č. 14. AKJ s.r.o. – Ing. arch. Juraj Jančina; Ing. arch. Jozef Kijonka; Ing. arch. Jozef Bátor; Ing. arch. Jozef Karlubík; Ing. arch. Lukáš Maršalka.

Cenu za odvahu získal zaujímavý návrh s názvom Bratislavská náplavka z dielne Prof. akad. arch. Imrich Vaško; MgA.; Shota Tsikoliya M.Sc.; MgA. Lenka Janušková. Porota ocenila odvážny jednotný konceptuálny prístup ku všetkým riešeným verejným priestorom na Šafárikovom námestí a Fajnorovom nábreží.

Návrhy si môžete pozrieť TU.

Camera Obskura chce presadiť galériu a múzeum

Nezisková organizácia Camera Obskura, v súvislosti s vyhlásením výsledkov verejnej súťaže vyhlásila, že vo víťaznom návrhu nie je zapracovaný objekt Camera Obskura, ktorý podľa nej v územnom pláne zapracovaný je.

Camera Obskura chce postupovať v intenciách platného územného plánu a naďalej sa zasadzovať o vybudovanie múzea a galérie na Šafárikovom námestí. Podľa hovorkyne Starého Mesta síce územný plán konkrétne o tomto projekte nehovorí, udáva skôr len hmotu možných objektov, avšak samospráva je pripravená na rozhovory aj na tému spomínaného objektu.

„Nevylučujeme, že by to mohla byť aj Camera Obskura,“ uviedla hovorkyňa mestskej časti Nora Gubková. S rovnomennou neziskovou organizáciu, ktorá sa dlhodobo zasadzuje o vybudovanie projektu galérie a múzea, je staromestská samospráva podľa hovorkyne v kontakte a vedenie mestskej časti je pripravené na možné rokovania aj k tejto téme.

Prečítajte si aj: Centrum Bratislavy bude štyri mesiace bez električiek

Prečítajte si aj: OBRAZOM: Čo všetko si pamätá Šafárikovo námestie (1972 – 2015)

Vizualizácie obnovy Šafárikovho námestia a Fajnorovho nábrežia
6
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM