Samospráva

SACRA VELO: Cyklistov poteší nová tematická trasa

Tematická trasa projektu Sacra Velo má spojiť sakrálne pamiatky, v rámci Bratislavského kraja doň bude zapojených okolo 166 sakrálnych pamiatok.

Ilustračný obrázok k článku SACRA VELO: Cyklistov poteší nová tematická trasa
Zdroj: TASR

Vybudovanie tematickej cyklotrasy na území štyroch prihraničných žúp je cieľom medzinárodného projektu Sacra Velo. Na maďarskej strane ide o územie žúp Győr-Moson-Sopron a Komárom-Esztergom, na slovenskej strane o územie Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).

„Je to turistická cyklotrasa a spájame ňou sakrálne pamiatky. Našou ambíciou je spojiť najvýznamnejšiu sakrálnu pamiatku na bratislavskom a trnavskom území, čiže Borinku prepojiť so Šaštínom,“ uviedla riaditeľka Odboru stratégie, územného rozvoja a riadenia projektov Úradu BSK Barbora Lukáčová.

Cyklotrasa bude spájať

Hlavným cieľom projektu je teda spojením prvkov cirkevnej a aktívnej turistiky vytvoriť cezhraničnú tematickú cyklotrasu. Tá by mala spojiť pútnické cesty od rieky Rába, cez Dunaj až po Moravu.

Na území Bratislavského kraja je hlavná trasa vedená po existujúcich cyklotrasách Eurovelo 6 a 13, ktoré sa napájajú na sieť existujúcich alebo novobudovaných cyklotrás v regióne, trasovaných po východnom cyklistickom obchvate kraja.

Ten takto plánuje vyznačiť celkovo 60 kilometrov cyklotrás. Ide najmä o úsek cyklotrás v katastrálnom území Vajnôr a Ivanky pri Dunaji, známych ako JURAVA II.

Čítajte aj: Cyklotrasy vzniknú aj v bratislavskej Vrakuni

Sakrálne pamiatky

Do siete Sacra Velo by malo byť v rámci Bratislavského kraja zapojených okolo 166 sakrálnych pamiatok, ktoré sú dostupné do päť až desať kilometrov od hlavnej trasy.

Ide napr. o kostoly, kaplnky, božie muky, kríže či iné sakrálne zaujímavosti obcí. Vytvorená bude taktiež mapa územia v tlačenej a elektronickej podobe, ako aj mobilná aplikácia.

„Každá zo sakrálnych pamiatok bude označená, niektoré z nich budú mať aj drobnú infraštruktúru, napr. cyklocentrum na odloženie bicyklov,“ doplnila Lukáčová.

Zároveň bude mať každá z nich aj informatívnu tabuľu so zaujímavým príbehom alebo historickými faktami. Všetky materiály budú vytvorené v štvorjazyčnej mutácii, teda v slovenskom, nemeckom, anglickom a maďarskom jazyku.

Očakávaná výzva

Krajskí poslanci na ostatnom rokovaní zastupiteľstva v tejto súvislosti schválili vstup BSK ako partnera do projektu Sacra Velo a zároveň predloženie žiadosti o nenávratnú finančnú pomoc v rámci pripravovanej výzvy slovensko-maďarskej cezhraničnej spolupráce patriacej do prioritnej osi Príroda a krajina.

Výzva sa očakáva koncom leta, resp. v auguste, jej trvanie tri mesiace a hodnotenie ďalších sedem mesiacov, následne podpísanie zmluvy a vypísanie výberového konania.

Povinné vlastné spolufinancovanie projektu zo strany BSK je vo výške piatich percent, čiže vyše 43-tisíc eur. Samostatným partnerom v rámci projektu by na slovenskej strane mala byť obec Marianka.

Čítajte aj: Cyklochodníky sú vodičmi stále na mnohých miestach Bratislavy ignorované

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM