Nina Táborská Rôzne

Lucia Satinská o novom kultúrnom formáte: SOARÉ prinesie zaujímavé témy i hostí. Starú Bratislavu prepojí s tou súčasnou

V kaviarni Dobre&Dobré od pondelka chystajú večerné SOARÉ plné uvoľnených a otvorených debát. O tom, na čo sa môžete tešiť, sme sa rozprávali s dramaturgičkou večera Luciou Satinskou. Ako hovorí, SOARÉ sa spája s minulými časmi, keď si ľudia chodievali do kaviarní podebatovať o rôznych témach.

Ilustračný obrázok k článku Lucia Satinská o novom kultúrnom formáte: SOARÉ prinesie zaujímavé témy i hostí. Starú Bratislavu prepojí s tou súčasnou
Zdroj: Dnes24.sk

Ako vznikol nápad organizovať v kaviarni Dobre&Dobré večerné SOARÉ?

Kaviareň DOBRE&DOBRÉ nadväzuje na tradície starej Bratislavy rôznym spôsobom, nielen svojim interiérom, prístupom k zákazníkom, ponukou nápojov a občerstvenia, ale aj organizáciou podujatí. SOARÉ je niečo, čo sa spája s minulými časmi, keď si ľudia chodievali do kaviarní podebatovať o rôznych témach, stretnúť nových ľudí aj starých známych. SOARÉ prináša do kaviarne atmosféru uvoľnených a otvorených debát.

Kto za týmto nápadom stojí?

Nápad na organizovanie série večerov SOARÉ prišiel od Jána Jackuliaka, herca a režiséra, priateľa kaviarne DOBRE&DOBRÉ. Janko sa zahľadel do tohto priestoru a nadchol viacerých ľudí, aby spolu vytvorili SOARÉ. Vďačíme aj spoločnosti Slovenské elektrárne, ktoré si spolu s nami vážia históriu a podporili vznik celého projektu.

Ako často sa bude podujatie konať?

Raz do mesiaca a vždy na novú pútavú tému. Myslím, že už môžeme prezradiť, že v máji sa budeme rozprávať o dvorení a randení.

Aké témy bude SOARÉ pokrývať? Čomu sa bude venovať?

SOARÉ by malo prepájať starú Bratislavu s tou súčasnou. Budeme sa teda zaoberať témami mestského života, ktoré boli, sú a budú vždy aktuálne. Budeme spomínať na minulosť aj hľadať inšpirácie v súčasnosti.

Čo (aká téma) odštartuje premiérové podujatie? Na koho sa môžeme tešiť?

Prvé SOARÉ je venované kaviarňam. O starých bratislavských kaviarňach prídu porozprávať Peter Salner, autor knihy Bratislavské kaviarne a viechy, a Adalbert Hackenberger, potomok majiteľov legendárnej kaviarne Štefánka. Z iného uhlu pohľadu vnímajú kaviarne tí, ktorí v nich pravidelne trávia svoj voľný čas, príde Tomáš Janovic, ktorý v bratislavských kaviarňach presedel už nejedno desaťročie, a Rado Ondřejíček, známy aj ako Cynická obluda a vychýrený kaviarenský povaľač. Celým večerom bude sprevádzať František Kovár. Chystáme aj rôzne prekvapenia, ktoré mnohí ľudia uvidia po prvý krát a roky ležali v archíve. Počas príprav sme totiž prišli na množstvo pútavých vecí.

Ak sa chcú ľudia zúčastniť, musia sa vopred registrovať? Čo v prípade ak zabudnú?

Lístky sa dajú zakúpiť priamo v kaviarni u obsluhy alebo rezervovať na čísle 0905 136 110 a vyzdvihnúť v kaviarni. Cena lístka je 5 eur a treba si ich vyzdvihnúť najneskôr deň vopred.

Podľa čoho vyberáte hostí do programu?

Hostí vyberáme podľa témy a snažíme sa, aby boli zastúpené rôzne generácie a rôzne pohľady na danú tému. SOARÉ nemá byť prednáška ani kabaret, SOARÉ je o spomínaní a hľadaní prepojení, o dobrej spoločnosti a príjemne strávenom čase.

SOARÉ v Dobre&Dobré
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM