Michaela Katonová Kultúra

S Krištáľovým krídlom v ľudskej veľkosti sa môžu zvečniť účastníci galavečera

Novinkou 19. ročníka oceňovania najvýznamnejších osobností Slovenska Krištáľovým krídlom bude toto sklenené dielo v takmer dvojmetrovej výške. Vytvoril ho sochársky dizajnér Achilleas Sdoukos a počas nedeľného galavečera bude k dispozícii všetkým záujemcom, aby sa pri ňom mohli odfotografovať.

Ilustračný obrázok k článku S Krištáľovým krídlom v ľudskej veľkosti sa môžu zvečniť účastníci galavečera
Zdroj: TASR

Najťažšie krídlo

„Krištáľové krídlo vo výške 1,90 metra váži okolo sto kilogramov. Túto cenu nedostane nikto. Všetci hostia sa pri nej budú môcť odfotiť pred galavečerom a po ňom. Hneď počas večera si môžu prevziať fotky na pamiatku a za fotku očakávame, že každý prispeje ľubovoľnou čiastkou na naše charitatívne projekty,“ uviedla hlavná organizátorka tradičného podujatia Mária Vaškovičová.

Podľa nej posledným veľkým charitatívnym projektom nadácie Krištáľové krídlo je vydanie knihy pre rodičov autistov Máme dieťa s autizmom, kompas pre rodičov. Financovali ju zo zdrojov získaných pri organizovaní rôznych podujatí s charitatívnym účelom. Chcú ju posielať poštou zadarmo príbuzným pacientov s touto diagnózou, ktorí musia čeliť mnohým výzvam každodenného života s dieťaťom či dospelým s autizmom.

„Je to prepotrebná kniha. Neexistuje taká jednoduchá literatúra, ktorá by rodičom priblížila, ako majú tie deti vychovávať, ako sa o ne starať, kde môžu hľadať liečbu, pomoc. V knihe dostanú odpovede takmer na všetko, čo ich trápi,“ zdôvodnila Vaškovičová.

Laureáti ocenenia za celoživotné dielo sú známi, ostatné nominácie sú v trezore

Zatiaľ sú známi iba laureáti mimoriadneho ocenenie za celoživotné dielo, ktorých z rekordného počtu 31 návrhov vybrala veľká porota Krištáľového krídla. Prevezmú si ju zakladateľka Národného hemofilického centra Angelika Bátorová a Jozef Ráž, člen legendárnej hudobnej skupiny Elán. Minulý rok si túto cenu odniesli najvýznamnejšia slovenská šľachtiteľka odrôd vína Dorota Pospíšilová a kňaz Anton Srholec, ktorý nedávno podľahol vážnej chorobe.

Rovnaké umelecké dielo za činnosť v roku 2015 získajú laureáti v kategóriách Divadlo a audiovizuálne umenie, Filantropia, Hospodárstvo, Hudba, Medicína a veda, Publicistika a literatúra, Rock Pop Jazz, Šport a Výtvarné umenie. Tí sú zatiaľ neznámi a po rozhodnutí odborných porôt sú nominácie troch osobností z každej kategórie uložené v trezore.

Slávnostný gavečer otvorí s novou piesňou speváčka Celeste Buckingham. Jeho hostiteľmi budú herci Zuzana Šebová a Juraj Kemka. V kultúrnom programe sa predstaví huslista Filip Jančík, speváci Nela Pocisková, Martin Madej a Štefan Kocán, ktorý je zároveň nominovaný v kategórii Hudba.

Prečítajte si tiež: Blíži sa odovzdávanie Krištáľových krídel. Vieme, kto dostane cenu za celoživotné dielo

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM