Andrea Mesarčíková Rôzne

S cestovným pasom sa v parlamentných voľbách hlasovať nedá

S cestovným pasom sa v parlamentných voľbách hlasovať nedá. Ten totiž nestačí na preukázanie totožnosti voliča.

Na tento úkon volebný zákon vyžaduje občiansky preukaz. Bez neho sa voličovi hlasovanie neumožní.
Podľa viceprezidenta Policajného zboru Stanislava Jankoviča sú pas a občiansky preukaz rovnocenné doklady pri preukazovaní totožnosti pri kontrole. Pokiaľ ide o voľby, treba rešpektovať požiadavky volebného zákona. „Zákon o voľbách špeciálne určuje, aké podmienky sú na voľby. Určuje presne občiansky preukaz, nie je tam daná žiadna iná alternatíva. Je to len občiansky preukaz,“ zdôraznil Jankovič.
Aby vo volebných miestnostiach nevznikli zbytočné komplikácie, zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Lívia Škultétyová vyzýva voličov, nech si tento doklad nezabudnú. „My nemáme profesionálne volebné komisie, aby posudzovali platnosť, správnosť a vierohodnosť iných dokladov,“ zdôvodnila.
Občianskym preukazom sa vo volebnej miestnosti musí uviesť aj volič, ktorý sa do nej dostavil s voličským preukazom. Až na základe preukázania totožnosti ho totiž komisia môže zapísať do zoznamu voličov a umožniť mu hlasovanie.
Právo voliť do NR SR má podľa zákona každý občan SR, ktorý najneskôr v deň volieb dovŕšil 18 rokov.
Parlamentné voľby sa na Slovensku uskutočnia 12. júna tohto roka. Kandiduje v nich 18 politických subjektov. Na priebeh hlasovania bude dohliadať 5929 okrskových volebných komisií, 50 obvodných volebných komisií a jedna ÚVK.
Priebežné neoficiálne výsledky hlasovania bude zverejňovať Štatistický úrad SR na svojej internetovej stránke po zatvorení volebných miestností po 22.00 h. Celkové oficiálne výsledky uverejní ÚVK po podpísaní zápisnice 13. júna.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM