Jakub Haršany Rôzne

S bioodpadom sa dá narábať oveľa efektívnejšie. Dokonca aj na balkóne

V každej domácnosti vzniká neustále obrovské množstvo odpadu. Značná časť z nich by sa dala ešte užitočne využiť. Jedným zo spôsobov, aj pre ľudí z panelákov, je kompostovanie.

Ilustračný obrázok k článku S bioodpadom sa dá narábať oveľa efektívnejšie. Dokonca aj na balkóne
Zdroj: Facebook

Človek vyrobí priemerne 220 až 240 kilogramov odpadu ročne. Z toho 20 až 45 percent môže tvoriť kompostovateľný odpad, z ktorého možno získať cenné hnojivo.

Kompostovaním zároveň znižujeme množstvo a škodlivé vplyvy vlastného odpadu a šetríme peniaze za ich odvoz a likvidáciu. Takisto si tým môžeme vyrobiť kvalitné hnojivo do našich záhradiek a ušetriť tým financie na jeho kúpu.

Čo všetko sa dá kompostovať

Kompostovať je možné takmer všetky netoxické a chemicky neošetrené organické odpady, ktoré vznikajú v domácnosti či na záhrade. Zvyšky ovocia a zeleniny, potraviny, čaj, kávový výluh alebo bioodpad zo záhrad, ako napríklad kvety, pokosená tráva, piliny, lístie, zhnité ovocie či burina. Taktiež je možné kompostovať popol z dreva, hnoj, vlasy, perie či papierové obrúsky.

Vyrobiť si kompostovisko nie je vôbec náročné. Dokonca aj ľudia z panelákov si môžu urobiť jednoduché kompostovisko na balkóne, terase či v pivnici. Postačí jedna nádoba a násada dážďoviek. Mnohí ľudia majú možno predsudky kvôli zápachu, avšak pri správnom postupe kompost nezapácha.

Zapojiť sa môžete aj vy

Aj hlavné mesto sa snaží podporovať kompostovanie. Ešte v roku 2012 odštartovalo projekt, ktorý je financovaný z Participatívneho rozpočtu mesta Bratislava, a ktorý sa snaží naučiť ľudí správne kompostovať a prilákať ich k tejto aktivite. Ak sa chcete zapojiť do kompostovania v Bratislave, stačí vyplniť dotazník TU.

V meste postupne vznikali kompostoviská na miestach komunitných záhrad. Napríklad v Krasňanskom zelovoci v Rači alebo v mobilnej záhrade na Karpatskej ulici. Zároveň sa tu konali rôzne workshopy, ktoré mali za úlohu odovzdať záujemcom užitočné informácie a priviesť ich k efektívnemu využívaniu bioodpadov.

Čítajte aj: Aj ľudia z paneláku môžu mať svoju záhradku

Ilustračné foto

Kompostovanie
5
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM