Rôzne Samospráva

Ružinovu hrozí zatvorenie Spoločenského domu Prievoz i obmedzenie kultúrnych aktivít

Spoločnosť Cultus Ružinov tak reaguje na rozhodnutie ružinovských poslancov, ktorí v rámci schvaľovania rozpočtu presunuli 250 000 eur z kultúry do sociálnej oblasti.

Ilustračný obrázok k článku Ružinovu hrozí zatvorenie Spoločenského domu Prievoz i obmedzenie kultúrnych aktivít
Zdroj: Cultus Ružinov

Zatvorenie spoločenského domu, obmedzenie aktivít a zníženie počtu podujatí, zastavenie rekonštrukcií či spoplatnenie niektorých služieb – aj také sú možné scenáre, ku ktorým by mohlo pristúpiť vedenie miestnej spoločnosti Cultus Ružinov. Reaguje tak na rozhodnutie ružinovských poslancov z posledného rokovania, ktorí v rámci schvaľovania rozpočtu presunuli 250 000 eur z kultúry, resp. z prevádzkových nákladov a vybraných kultúrno-vzdelávacích výkonov tejto spoločnosti do sociálnej oblasti.

Nedostatok financií

„Spoločnosť nebude vedieť splácať svoje záväzky voči zamestnancom, dodávateľom, úradom,“ uviedla riaditeľka spoločnosti Andrea Kozáková. Pripustila, že na kultúrne podujatia ponechali poslanci 165 000 eur, z tejto položky sa ale uhrádzajú priame náklady na podujatia, ako pódium, elektrina, zvuková a svetelná technika, marketing či honoráre. Peniaze nemôžu byť použité na pokrytie nákladov na kúrenie, prevádzku či mzdy zamestnancov.

„Hrozí zatvorenie Spoločenského domu Prievoz, kde napríklad pôsobia Detský folklórny súbor Trávniček, Folklórny súbor Lipa, seniorské centrum, chránené dielne, kde sa robia komunitné podujatia,“ priblížila Kozáková. Taktiež upozorňuje, že na základe Zmluvy o komplexnom nájme sú povinní dávať priestory zadarmo školám, škôlkam, seniorským centrám, knižnici, folklórnym či umeleckým spolkom. „Budeme musieť obmedziť ich aktivity u nás a spoplatniť im všetky služby,“ doplnila Kozáková s tým, že komerčne sa spoplatnia pravdepodobne aj podujatia neziskových a občianskych združení.

Rozdielne názory

Návrh už predtým nenašiel pochopenie medzi viacerými obyvateľmi, ktorí v minulosti spísali petíciu a snažili sa upozorniť, že takýto krok môže byť likvidačný. Podobný názor vyjadril aj starosta Dušan Pekár, podľa ktorého ak sa zoberie z prevádzky štvrť milióna, tak to nezostane bez odozvy. Jednotní však neboli ani poslanci. Kým jedným sa návrh nepáčil, iní tvrdili, že spoločnosť si môže na svoju prevádzku zarobiť aj rôznymi efektívnymi opatreniami, pričom i tak dostáva od mestskej časti dostatočnú finančnú pomoc. Na otázku, či je reálne vykryť takýmto spôsobom náklady, si nie je riaditeľka spoločnosti až taká istá.

Ako podotkla, nájmy sa v minulom roku síce zvýšili, no nájomcovia ich častokrát žiadajú o zníženie nájomného pre zatekanie strechy či vytopenie, keďže ide o staršie budovy žiadajúce opravy. „Na realitnom trhu je mnoho priestorov na prenájom, konkurencia v Ružinove je veľká a nemáme priestor na ďalšie zvyšovanie cien,“ doplnila Kozáková. Spoločnosť preto bude pozorne sledovať finančný stav a v prípade, že to bude zákon vyžadovať, bude podaný návrh na vyhlásenie konkurzu.

Spoločnosť Cultus Ružinov má v správe štyri budovy, a to DK Ružinov, SD Prievoz, SD Nivy a SD Trávniky. Organizuje približne 50 podujatí ročne a spoluorganizuje ďalšie. Podporuje žánre od kultúry cez umenie, kino, divadlo, hudbu až po šport, a to pre všetky vekové kategórie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM