Adriana Banásová Samospráva

"Ružinovský starosta opakovane porušuje zákon," tvrdí poslanec Buocik

Starosta bratislavského Ružinova Dušan Pekár opakovane porušuje zákon a z mestskej časti to už vytvára panoptikum. Tvrdí to bratislavský mestský poslanec Ján Buocik.

Ilustračný obrázok k článku "Ružinovský starosta opakovane porušuje zákon," tvrdí poslanec Buocik
Zdroj: TASR

Buocik tak konštatuje na základe správy ružinovského miestneho kontrolóra Günthera Furina o dodržiavaní zákona o výkone práce vo verejnom záujme. Podľa poslanca z tejto správy vyplýva, že starosta v rozpore so zákonom obsadzuje funkcie vedúcich zamestnancov na miestnom úrade.

„Konkrétne ide o funkciu šéfa stavebného úradu, právneho i ekonomického odboru, čo sú z môjho pohľadu tri piliere, na ktorých každá samospráva stojí,“ upozornil na dnešnom brífingu Buocik. Ako spresnil, do funkcií boli tieto osoby obsadené bez výberového konania, na základe priameho rozhodnutia starostu.

Na ružinovskom miestnom úrade podľa poslanca títo zamestnanci stále pracujú, no ako aj sám podotkol, medzičasom už prešli výberovým konaním. „Nakoľko na túto situáciu bol starosta upozornený na zastupiteľstve v apríli tohto roka,“ poznamenal Buocik.

Poslanec dúfa, že tieto porušenia zo strany starostu nebudú mať finančné dosahy na Ružinov. Zároveň pripomenul, že podobné pochybenie sa stalo v minulosti aj v Ružinovskom športovom klube, príspevkovej organizácii mestskej časti, kde mal starosta Pekár menovať šéfku klubu v rozpore so zákonom.

„Tento stav pretrvával štyri roky a Ružinovčanov stál viac ako 600-tisíc eur. Celý ten problém mala spôsobiť osoba, ktorá tam jednoducho nemala čo robiť a bola neoprávnene menovaná,“ dodal Buocik.

„Nezmieril sa s prehrou“

Hovorkyňa Ružinova Miroslava Plesníková tvrdí, že poslanec Buocik, ktorý bol v minulosti ružinovský vicestarosta, sa zrejme stále nedokáže zmieriť s tým, že nevyhral voľby na post starostu tejto mestskej časti. „Dokola útočí na starostu Pekára, čím sám vytvára zaujímavé panoptikum,“ povedala.

V tomto roku prebehli podľa jej slov výberové konania na vedúceho stavebného úradu, ekonomického odboru i vedúceho právneho odboru.

„Pozície sú riadne obsadené na základe výberového konania,“ uviedla Plesníková. Ako podotkla, tento rok bolo výberové konanie aj na riaditeľa Ružinovského športového klubu a táto pozícia je obsadená na základe výberového konania. „Toto všetko je už známe a bolo vysvetlené asi pred pol rokom,“ dodala Plesníková.

Prečítajte si tiež: Starosta Ružinova robí poriadky. Výsledkom je ďalšie trestné oznámenie za spreneveru peňazí

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM