ts Rôzne

Ružinovský priechod nie je jediným v Bratislave, ktorý spôsobuje chodcom problémy

Priechod pre chodcov na Tomášikovej je dlhodobým problémom najmä pre chodcov, ktorí majú čo robiť, aby sa dostali na druhú stranu cesty. Problémom je hustá premávka a autá denne parkujúce na priechode.

Ilustračný obrázok k článku Ružinovský priechod nie je jediným v Bratislave, ktorý spôsobuje chodcom problémy
Zdroj: Dnes24.sk

Nedávno sme článkom Bratislavské pasce: Vodiči si neuvedomujú, že parkovaním na priechodoch ohrozujú chodcov upozornili na neštandardne riešený priechod pre chodcov na Tomášikovej ulici. Tiež sme sa venovali spôsobu parkovania na chodníkoch, keď vodiči nenechávajú chodcom na chodníku priestor 1,5 metra. To im však vyplýva zo zákona o cestnej premávke.

V Bratislave nájdeme vozidlá zaparkované naozaj všade. Jedným z dôvodov je nedostatok parkovacích miest a s ním spojené nejasné vyznačenie miest na parkovanie. To však neohľaduplných vodičov neospravedlňuje.

Dopravný analytik Jozef Drahovský navrhuje úpravu priechodu pre chodcov, ktorú môže zabezpečiť správca komunikácie. „Je potrebné tiež zreteľne vyznačiť miesta na parkovanie, aby vodiči vedeli, kde parkovať ešte môžu a kde už nie,“ dodáva Drahovský.

S otázkou riešenia úseku sme sa obrátili na mesto. „Tento prípad ilustruje potrebu zavedenia pravidiel v parkovaní, o čo sa v súčasnosti snažíme. Mestské časti, ktoré by sa pridali k jednotnej parkovacej politike, by si na svojom území vyznačili parkovacie miesta, kde by bolo možné zaparkovať, a tým by bolo možné regulovať parkovanie vo verejných priestoroch a predchádzať takýmto situáciám,“ vysvetľuje hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

Predseda komisie dopravy a informačných systémov Jozef Uhler s vyjadrením dopravného analytika súhlasí a prisľúbil riešenie situácie na komisii.

Čítajte aj: Bratislavské pasce: Kočíkom po rozbitých cestách, chýbajúcich chodníkoch a vysokých obrubníkoch

Problematické priechody pre chodcov

S podobnými problémami sa stretávajú chodci po celej Bratislave, napríklad na Jantárovej ulici pri autobusovej zastávke Strečnianska. Hustá premávka a absencia semaforu vám môžu poriadne skomplikovať ráno.

S rovnakým problémom sa stretnete aj na Mierovej ulici – hustá premávka, žiadny semafor, ľudia „skáču“ do vozovky.

Parkovanie na priechodoch rovnako nie je problémom len priechodu na Tomášikovej ulici, vodiči radi parkujú aj na Lužnej ulici. Najviac tým komplikujú pohyb vozičkárom a mamičkám s kočíkmi.

Mohli by sme menovať nespočetne veľa bratislavských priechodov, ktoré majú stále veľké nedostatky a vyžadujú si rekonštrukciu. Pri prechádzaní na týchto priechodoch však buďte opatrní. Neodporúčame riskovať a vstupovať na vozovku, keď to nie je bezpečné.

Čítajte aj: Vodiči si za stieračom našli prísny odkaz Ružinovčana

Priechod pre chodcov na Tomášikovej
12
Galéria
Foto: t s
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM