Nina Táborská Rôzne

Ružinovské deti sa sťažovať nemôžu. Mestská časť získala ocenenie za kvalitné stravovanie v školských jedálňach

Školské jedálne na materských základných školách zriadených mestskou časťou Ružinov ponúkajú kvalitné jedlo pre deti. Potvrdzuje to ocenenie, ktoré v októbri v Prahe získala mestská časť Ružinov a metodička školského stravovania v jedálňach zriadených mestskou časťou Ružinov Marta Hlavatá.

Ilustračný obrázok k článku Ružinovské deti sa sťažovať nemôžu. Mestská časť získala ocenenie za kvalitné stravovanie v školských jedálňach
Zdroj: TASR

Ružinov tak dostal ocenenie za mimoriadny prínos v oblasti skvalitnenia školského stravovania, ktoré sa odovzdávalo v Prahe na Medzinárodnej konferencii k 70. výročiu školského stravovania.

Na konferencii sa zúčastnili aj zahraniční delegáti – zástupca Spoločného výskumného centra Európskej komisie Stefan Storksdieck, Anna-Karin Quettel zo švédskeho Inštitútu Karolinska či profesorka a odborníčka na výživu z japonského Nagana Hiroko Nakazawa, ktorá sa v rámci svojho pobytu na Slovensku venovala štúdiu systému stravovania detí v školách.

Japonské chuťové bunky na návšteve v Ružinove

Hiroko Nakazawa z Japonska navštívila aj ružinovskú Základnú školu Vrútocká. Zaujímala sa o výživové a nutričné hodnoty potravín v jedálnom lístku, ktoré má náš školský systém podrobne prepracovaný už z minulosti. Ocenila starostlivosť štátu o zdravé stravovanie detí v materskej, základnej a strednej škole, ktorá v Japonsku chýba.

„Zaujal ju v Japonsku neexistujúci mliečny program – pitie mlieka počas obedov i desiatej formou mliečneho automatu, z ktorého si žiaci počas prestávok pobytu v škole každý deň vyberajú ochutené mlieka ako doplnok stravy. Všímala si zásady slušného stolovania v školskej jedálni, dostatok ovocia, zeleniny a pomer mäsa, zeleniny a múčnych výrobkov v týždennej skladbe jedálneho lístka. Náš stravovací systém veľmi oceňuje, hlavne mliečny program, ktorý chce zaviesť v japonských školách. Tri dni sa u nás stravovala a vyjadrila veľkú spokojnosť. Sme radi, že si vybrala práve našu školu,“ vyjadrila sa riaditeľka ZŠ Vrútocká Darina Bezáková.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM