Správy

Ružinovská radiála má prejsť modernizáciou za desiatky miliónov eur. Pozrite sa, čo všetko má mesto v pláne

Hlavné mesto plánuje modernizáciu Ružinovskej radiály. Nahradiť sa majú zastarané a opotrebované konštrukcie električkovej trate za nové prvky. Taktiež sa plánuje realizácia nových prevádzkových zariadení a technológií na zvýšenie kvality prepravy cestujúcich.

Ilustračný obrázok k článku Ružinovská radiála má prejsť modernizáciou za desiatky miliónov eur. Pozrite sa, čo všetko má mesto v pláne
Zdroj: TASR

S modernizáciou chce bratislavská samospráva začať v roku 2017. Trvať by mala asi tri roky. Vyplýva to zo zámeru projektu, ktorý môže verejnosť do 25. júla pripomienkovať.

Rekonštrukcia a modernizácie električkovej trate má prebiehať od Špitálskej ulice po obratisko na Astronomickej ulici. „Z uvedeného rozsahu stavby je vynechaný úsek medzi Legionárskou ulicou – Trnavským mýtom a úsek medzi Trnavským mýtom a ulicou Mraziarenskou. Na oboch týchto úsekoch sa bude realizovať len rekonštrukcia nástupísk a ich vybavenia,“ píše sa v zámere.

Vďaka modernizácií sa má na Ružinovskej radiále dosiahnuť zníženie hluku a vibrácií, zvýšenie prepravnej rýchlosti, skvalitnenie obsluhy územia i samotnej prevádzky električkovej dopravy či odstrániť nedostatočný stav koľajovej trate.

Rekonštrukcia je preto navrhnutá v úsekoch Americké námestie – Karadžičova ulica a Záhradnícka ulica po začiatok obratiska na Astronomickej ulici. „Obratisko bude modernizované v rámci samostatnej stavby v nadväznosti na pripravovaný prestupný uzol so železničnou zastávkou,“ uvádza sa v zámere.

Celkové náklady na realizáciu sa pri dvoch predložených variantoch pohybujú zhruba na úrovni 39 milliónov eur. Verejnosť môže do zámeru modernizácie nahliadnuť do 25. júla na prízemí budovy magistrátu hlavného mesta, v priestoroch Služieb občanom. V elektronickej podobe sa môže so zámerom oboznámiť na informačnom portáli ministerstva životného prostredia enviroportal.sk. Občania môžu zámer pripomienkovať a svoje písomné stanoviská zasielať Okresnému úradu v Bratislave do 25. júla.

Ružinovská radiála predstavuje jednu zo štyroch základných vetiev električkovej dopravy v Bratislave a dôležitú spojnicu rezidenčnej oblasti na východe mesta s jeho centrom.

Prečítajte si tiež: Bratislavčanov čaká výluka električiek na Račianskej + prehľad dopravných obmedzení

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM