Nikola Richterová Kultúra

Ružinovská knižnica dáva priestor amatérskym fotografom: Organizuje špeciálnu súťaž

Knižnica v Ružinove sa rozhodla zorganizovať podujatie s názvom Literárne príbehy na fotografiách pre všetkých, ktorí radi fotia. Projekt je podporený z prostriedkov ružinovskej samosprávy a sponzoringu. Je výzvou pre neprofesionálnych fotografov, ktorí by sa chceli zapojiť do kreatívneho zámeru.

Ilustračný obrázok k článku Ružinovská knižnica dáva priestor amatérskym fotografom: Organizuje špeciálnu súťaž
Zdroj: TASR

“Chceli by sme túto formu tvorby prezentovať pred publikom. Jedinou podmienkou je splniť danú tému – kreatívnym spôsobom zobraziť vymyslený alebo známy literárny príbeh na fotografii,” priblížila Adriana Adamovská z ružinovskej knižnice na Tomášikovej ulici.

Ide o prezentáciu a výstavo fotografií s prepojením na literárny príbeh. Z názvu podujatia vyplýva téma realizácie umeleckej fotografie, a to sú literárne príbehy ukrývajúce sa v knihách, ktoré obsahujú zaujímavé myšlienky, dejotvorné postoje či prekvitajúce opisy. Práve tieto aspekty, alebo im podobné, by mali zachytávať vystavované fotografie zapojených autorov.

Amatéri dostanú priestor na prezentáciu

„Fotografia je v súčasnosti veľmi populárna umelecká oblasť. Preto by sme chceli prepojiť túto modernú líniu s literatúrou a reagovať na súčasné trendy v umení. Každá dobrá kniha rozvíja fantáziu a pôsobí na jedinca individuálne. Zámerom projektu je otvoriť možnosť prepojenia čitateľovej fantázie s kreativitou fotografa, získať tak symbiózu dvoch umeleckých aktivít a poskytnúť aj amatérom priestor pre vlastnú prezentáciu,“ povedala Adriana Adamovská.

Neskôr doplnila: "Pod pojmom literárny príbeh si predstavujeme vlastný vymyslený príbeh alebo konkrétny hotový príbeh z textu knihy, ktorý fotografa inšpiroval k tvorbe.”

Do súťaže sa môže zapojiť každý

Každý neprofesionálny fotograf sa môže zapojiť do projektu tým, že do 19. apríla pošle fotografiu alebo sériu fotografií, vo formáte PDF a JPG, zachytávajúcu literárny príbeh figuratívnym, symbolickým či iným kreatívnym spôsobom. Spolu s fotografiou treba poslať na e-mail aj text, napríklad voľnú interpretáciu fotografie, inšpiratívny zdroj, v prípade spracovaného literárneho diela, alebo samotný vymyslený príbeh na adresu adriana.adamovska@kniznica-ruzinov.sk.

Z databázy prijatých konceptov vyberú odborní pracovníci knižnice a sponzori tých najlepších. Vyhodnotenie, prezentácia a ocenenie autorov vybraných fotografií sa uskutoční 18. 6. o 15.00 h v Dome kultúry Ružinov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM