Rôzne Rôzne

Ružinovčania chcú stavebné uzávery. Petíciu proti zahusťovaniu podpísalo takmer 5-tisíc ľudí

Mestská časť v súvislosti s touto problematikou zverejnila tento týždeň informáciu, podľa ktorej Ružinov mení stratégiu pri stavebných uzáverách.

Ilustračný obrázok k článku Ružinovčania chcú stavebné uzávery. Petíciu proti zahusťovaniu podpísalo takmer 5-tisíc ľudí
Zdroj: TASR

Petíciu proti zahusťovaniu sídlisk v bratislavskom Ružinove, ktorú podpísalo takmer 5-tisíc obyvateľov mestskej časti, odovzdal na ružinovskom miestnom úrade mestský poslanec za Ružinov Ján Buocik.

„Ružinovská samospráva, či už svojou nekompetenciou, neschopnosťou alebo zámerne nevyužíva zákonné možnosti, aby ochránila Ružinov, unikátny svojimi rozsiahlymi zelenými plochami, pred stále pokračujúcim zahusťovaním novými stavbami,“ tvrdí poslanec.

Potrebné stavebné uzávery

V petícii je preto okrem iného jasne definovaná požiadavka, aby mestská časť bezodkladne podala návrhy na začatie konaní o vydanie rozhodnutí o stavebných uzáverách. Tými by sa dočasne, teda do schválenia územných plánov zón, a to až na obdobie piatich rokov, obmedzila stavebná činnosť na území všetkých ružinovských sídlisk. Týka sa to predovšetkým viacpodlažných bytových a nebytových polyfunkčných či administratív­nych budov.

Prečítajte si aj: Odkaz Ružinovčanov mestu: Pán primátor, nesrovnajte nám zeleň…

„Ak sa územný plán zóny spracováva päť rokov a za celý ten čas nie je vyhlásená stavebná uzávera, tak je to, ako by ste obhajovali niekoho na súde tým, že len mávate zákonom a ani ho neotvoríte. Je to výsmech,“ povedal Buocik.

Územné plány zón nestačia

Podľa poslanca je teda síce dobré, ak sa samospráva rozhodne regulovať výstavbu územnými plánmi zón, avšak ten záujem nestačí len deklarovať, treba ho aj zrealizovať práve vyhlásením stavebnej uzávery. V opačnom prípade, teda bez stavebnej uzávery, je spracovávanie územného plánu zóny, ktoré si vyžaduje čas aj finančné prostriedky, zbytočné.

Vysvetľuje to tým, že ak sa stavebná uzávera nevyhlási a v danom území sa povolí nejaká stavba a po rokoch začne platiť územný plán zóny, tak sa ním v konečnom dôsledku veľa nezreguluje.

Čítajte tiež: Proti výstavbe náhradných bytov v Ružinove spustili petíciu

Konkrétnym príkladom lajdáctva je podľa neho výstavba administratívnej budovy pri Štrkoveckom jazere. Územie sa reguluje od roku 2010, stavebník získal povolenie v roku 2014 a ani v júni 2016 nie je vyhlásená stavebná uzávera.

„Spracovávaný územný plán zóny je dnes už zbytočný. A to nehovorím o škodách, ktoré spôsobilo podpísanie územného rozhodnutia v čase regulácie. Ak by sa totiž podpísalo v čase, keď by už bol územný plán zóny spracovaný a platný, mohla byť napríklad budova o polovicu menšia,“ podotkol Buocik.

Zmena stratégie

Mestská časť v súvislosti s touto problematikou zverejnila tento týždeň informáciu, podľa ktorej Ružinov mení stratégiu pri stavebných uzáverách. Proces vyhlásenie stavebnej uzávery zaužívaným spôsobom trvá podľa hovorkyne Ružinova Marianny Šebovej niekedy dlhšie, ako sa pôvodne očakávalo, aj z dôvodu získania všetkých potrebných vyjadrení dotknutých orgánov. Samospráva sa preto rozhodla postupovať netradične a zmeniť stratégiu.

„Zákon umožňuje, aby stavebný úrad rozhodol o stavebnej uzávere aj z vlastného podnetu. Tento spôsob sa zdá byť rýchlejší ako ten štandardný, použijeme ho pri vyhlásení stavebnej uzávery na Ostredkoch,“ približuje ružinovský starosta Dušan Pekár. Podobný postup chce mestská časť zvoliť napr. aj pri územných plánoch zón Cvernovka, Pošeň – juh či Pošeň – sever.

Mestská časť Ružinov obstaráva deväť územných plánov zón. Ich cieľom je stanovenie jasných pravidiel pre výstavbu v danej lokalite. Vyhlásenie stavebnej uzávery ale neznamená, že si obyvatelia danej lokality nemôžu zaskliť balkón, zatepliť bytovku, vykonať bežné udržiavacie práce či zrealizovať drobnú stavbu.

Čítajte tiež: Ružinov nesúhlasí s navrhovanými lokalitami výstavby náhradných bytov

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM