Rôzne

Ružinov začal s revitalizáciou jazera Rohlík. Upraví pláž a vyčistí jazero

Dnes začatá revitalizácia je niekoľkoročným zavŕšením snáh mestskej časti. Pôvodný projekt revitalizácie vznikol už v roku 2013.

Ilustračný obrázok k článku Ružinov začal s revitalizáciou jazera Rohlík. Upraví pláž a vyčistí jazero
6
Galéria

Bratislavský Ružinov začal dnes s revitalizáciou jazera Rohlík. Na základe dohody s Univerzitnou nemocnicou Bratislava (UNB) a krátkodobého účelového nájmu pozemkov by okolie vodnej plochy malo poskytnúť komfortnejšie a príjemnejšie prostredie pre návštevníkov tejto oddychovej zóny.

Krajšia pláž

„Odstránime ruderálny porast na brehoch jazera, upravíme chodníky i pláž, vybudujeme nové lavičky, odsadíme tiež odpadkové koše, odstránime i odpad z vody,“ vymenoval rozsah plánovaných prác starosta Ružinova Dušan Pekár. Práce by mali trvať približne mesiac, mestská časť na ne vo svojom rozpočte vyčlenila 30 000 eur.

Pekár pripomenul, že dnes začatá revitalizácia je niekoľkoročným zavŕšením snáh mestskej časti. Pôvodný projekt revitalizácie vznikol už v roku 2013.

Revitalizáciu okolia jazera v blízkosti ružinovského zariadenia Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) víta aj generálny riaditeľ tejto inštitúcie Juraj Kovács. „Prinesie to bezpochyby krajšie prostredie nemocnice, čo bude plusom i pre našich pacientov. Takéto aktivity mestskej časti vítame a plne podporujeme,“ uviedol Kovács.

Čistejšie jazero

Revitalizáciu jazera vnímajú pozitívne i členovia Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu (MO SRZ) Bratislava II, ktorí starajú o čistotu, poriadok okolia a vodnej plochy a takisto ju zarybňujú. Zároveň však upozorňujú, že revitalizácia by sa mala zamerať aj na priestor v tesnej blízkosti nemocnice, ktorá je zarastená náletovými drevinami a stala sa útočiskom pre drogovo závislých a bezdomovcov. Poukazujú tiež na to, že úprava by sa nemala týkať len samotného okolia jazera.

„Ak revitalizujeme Rohlík, tak potom aj samotné jazero. Aj ryby, ktoré tu žijú, si zaslúžia kvalitnú vodu, nie takú, ktorá je znečistená a zapácha dôsledkom hnilobného procesu rastlín vo vode,“ upozornil Jaroslav Nagy z ružinovskej organizácie SRZ.

Podľa Pekára ide v tomto prípade aj o názorový nesúlad medzi ochranármi a rybármi ohľadom toho, čo je potrebné chrániť a čo možno odstrániť. „Je to určitý konflikt, ktorý je potrebné odstrániť,“ uviedol Pekár.

Ružinovské jazero Rohlík sa nachádza v blízkosti jazera Štrkovec, na opačnej strane Ružinovskej ulice, v blízkosti areálu ružinovskej nemocnice. Žije v ňom viac ako desiatka druhov rýb, okrem toho poskytuje jazero životné prostredie i pre raky a korytnačky, v okolí hniezdia kačice i labute.

Rohlík
6
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM