Rôzne

Ružinov pôvodne ružu v erbe nemal. Ako sa tam dostala?

Tradícia erbov na území Slovenska má viac ako sedemsto rokov. Pôvodne ich používali stredovekí bojovníci ako súčasť svojej výzbroje. Odhaľujú často skryté súvislosti histórie.

Ilustračný obrázok k článku Ružinov pôvodne ružu v erbe nemal. Ako sa tam dostala?
Zdroj: BA - mestská časť Ružinov

Erb pôvodne používali stredovekí bojovníci ako súčasť svojej výzbroje. Chránili sa ním a zároveň prezentovali svoj pôvod. Takto ho používali až do zavedenia strelných zbraní v pätnástom storočí. Neskôr bránil svojich nositeľov už iba pri rytierskych turnajoch. Ak nešlo o boje a súboje, bol na bežných predmetoch symbolom vlastníctva. Erby odhaľujú dejiny a vysvetľujú ich skryté súvislosti.

Upravený erb Prievozu

Erb mestskej časti Ružinov bol pôvodným znakom starého Prievozu zo 16. storočia. Prievoz mal vtedy vlastnú administratívu a používal tiež pečatidlo s motívom pevnosti, dvojitého kríža, rieky a korunovaného trojvršia. Pevnosť naznačuje, že v tejto lokalite boli strategicky dôležité obchodné miesta, kde sa prekračoval Malý Dunaj a kupci pri prechode platili poplatok.

Akej farby bol pôvodný erb, bohužiaľ, nevieme. Podľa uhorského štátneho znaku navrhol farby pre Ružinov v roku 1990 Jozef Novák.

Znaky mestských častí sa postupne modernizovali. Ružinov nemal vlastný znak a prevzatý prievozský, ktorý používal, mal niekoľko heraldických chýb. Zasadol teda výbor, ktorý rokoval s Heraldickou komisiou Ministerstva vnútra SR. Tá nakoniec súhlasila s tým, aby Ružinov používal dávny erb Prievozu.

Ruža – symbol Ružinova

Pred šestnástimi rokmi sa zástupcovia Ružinova obrátili na komisiu so žiadosťou zohľadniť v erbe motív ruže, od ktorej je odvodený názov mestskej časti. Pridaním kráľovského kvetu sa znak mestskej časti stal tzv. hovoriacim erbom.

V európskej heraldike je takýchto erbov viac. Vyznačujú sa tým, že symbolicky obrázkom znázorňujú názov obce či mesta. Motív ruže v erbe sa ľahko pamätá, navyše vyzerá zrozumiteľne a esteticky. Rovnakým symbolom v erbe sa pýši aj Ružomberok, Rožňava či Ružiná.

Podoba erbu miestnej časti sa nakoniec ustálila. Tvorí ju červený štít, v strede ktorého je zvlnené strieborné brvno prevýšené striebornou čierno murovanou hradbou so strieľňami. Zo spodného okraja štítu vyrastá strieborné trojvršie so zlatou korunou, ktorú zdobia perly. V tejto časti je umiestnená červená zlatokalištná ruža.

Celý erb má podobu dolu zaobleného, tzv. neskorogotického heraldického štítu. Práve tento tvar štítu na Slovensku nachádzame najčastejšie.

Čítajte aj: Viete, kde bývate? Niektorí Bratislavčania u čarodejníka, iní v pozdrave

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM