Rôzne

Ružinov pomáha ľuďom bez domova. Najskôr brigáda, potom trvalé zamestnanie

V Ružinove ľudia bez domova nedávno čistili nelegálnu skládku odpadu na Lúčnej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Ružinov pomáha ľuďom bez domova. Najskôr brigáda, potom trvalé zamestnanie
2
Galéria
Zdroj: Bratislava - Ružinov

Klienti nízkoprahovej Nocľahárne sv. Vincenta de Paul na Ivánskej ceste upratujú verejné priestranstvá v Ružinove. Ide o spoločný projekt pracovnej terapie, na ktorom sa podieľa aj Mestská časť Ružinov a Ružinovský podnik verejno-prospešných služieb. V Ružinove tak ľudia bez domova nedávno čistili nelegálnu skládku odpadu na Lúčnej ulici.

Trvalé zamestnanie

V Ružinove ide o dva projekty práce s ľuďmi bez domova. Prvým je pracovná terapia vo forme výpomoci klientov z nocľahárne pri odstraňovaní nelegálnych skládok. Ide o nárazové akcie, do ktorých je zapojených približne 10 ľudí. Ďalším projektom je ich neskoršie trvalé zamestnanie v Ružinovskom podniku verejno-prospešných služieb.

„Traja už bývalí klienti nocľahárne sú u nás v Ružinove zamestnaní. Práve vďaka pracovnej terapii sa zamestnali v ružinovskom podniku verejno-prospešných služieb. Je to dôkaz toho, že pracovná terapia má zmysel a vďaka nej sa ľudia vedia postaviť opäť na nohy,“ uviedol starosta Ružinova Dušan Pekár.

Lepší životný štandard

Vďaka pracovnej terapii si klienti nocľahárne Depaul osvoja, respektíve prehĺbia pracovné návyky. Tým, že sú odmeňovaní formou finančných i nefinančných benefitov im tento projekt prináša zlepšenie životného štandardu. „Klienti, ktorí sa zúčastňujú nárazových likvidácií skládok, dostanú od nás finančnú podporu vo výške 10 eur, dva lístky na mestskú hromadnú dopravu a sedem predplatených nocľahov, ako i kupón na pranie v nocľahárni,“ objasnil Jakub Bartoš, koordinátor dobrovoľníkov z Nocľahárne sv. Vincenta de Paul.

Zároveň dodal, že pracovná terapia prináša aj osvetu v problematike bezdomovectva a jeho riešenia. Tým, že sa klienti podieľajú na čistení a revitalizácii verejných priestranstiev, vysielajú signál spoločnosti, že majú v mnohých prípadoch silnú motiváciu opäť sa začleniť do spoločnosti, potrebujú len optimálnu podporu.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM