Rôzne

Ružinov na stravovanie prispeje aj obyvateľom poberajúcim invalidný dôchodok

V rámci rozširovania sociálnej politiky prispeje mestská časť Ružinov na obedy aj Ružinovčanom, ktorých jediným príjmom je invalidný dôchodok.

Ilustračný obrázok k článku Ružinov na stravovanie prispeje aj obyvateľom poberajúcim invalidný dôchodok
Zdroj: TASR

Ružinovskí poslanci jednohlasne schválili 21. júna 2016 zmenu všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o nenávratných finančných príspevkoch.

Takýmto spôsobom Ružinov prispeje po novom napríklad na stravovanie aj obyvateľom poberajúcim invalidný dôchodok. Informovala Bratislava24.sk hovorkyňa Ružinova Marianna Šebová.

„V rámci rozširovania sociálnej politiky sme navrhli, aby mestská časť prispela na obedy aj Ružinovčanom, ktorých jediným príjmom je invalidný dôchodok. Celkovo nám rastie záujem o takúto možnosť. Vlani sme prispievali na stravovanie takmer 1 400 seniorom,“ uviedol starosta Ružinova Dušan Pekár.

V roku 2015 tak na stravovanie seniorov putovalo vyše 78-tisíc eur. Príspevku na jeden obed pre nepracujúceho seniora je od 0,30 eur do 1,5 eur, v závislosti od výšky dôchodku.

Výlety pre seniorov

Ďalšie novinky, ktoré zmenené VZN o nenávratných finančných príspevkoch prinesie, sa týka výletov pre skôr narodených Ružinovčanov.

Seniorov s príjmom nižším ako 527,10 eur stál zájazd, ktorých pre nich zorganizovala mestská časť, symbolických 5 eur, zvyšok im hradil Ružinov.

Tí, ktorí mali vyšší dôchodok, šli na výlet ako samoplatcovia, pričom priemerne zaplatili viac ako 16 eur. „Po novom zaplatia títo seniori za zájazd nižšiu sumu a to 10 eur. Zaviedli sme totiž tri pásma odvíjajúce sa od výšky príjmu, ktoré určujú poplatok za výlet. Novinkou je aj to, že seniori, ktorí majú dôchodok do 305 eur, pôjdu na zájazd iba za symbolické 1 euro,“ objasnil starosta Ružinova Dušan Pekár.

Príspevok v čase núdze

Ak má senior príjem od 305,01 do 527,10 eur, zaplatí za výlet rovnako ako doteraz, teda 5 eur. Ďalšia zmena, ktorú zavedie toto nové VZN, sa týka jednorázového finančného príspevku v čase náhlej núdze.

V záujme predchádzania zneužívania tejto finančnej výpomoci, musia žiadatelia doložiť doklady potvrdzujúce využitie príspevku na účely, ktoré uviedli v žiadosti, do 30 dní od prevzatia príspevku.

Nové všeobecne záväzné nariadenie nadobudne účinnosť pätnástym dňom od jeho vyvesenia na úradnej tabuli mestskej časti Bratislava – Ružinov.

Čítajte aj: Dôchodcom v Dúbravke zvýšili príspevok na stravovanie

Ilustračný obrázok

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM