Samospráva

Rusovská farská škôlka pomáha riešiť problém samosprávy s nedostatkom miest pre deti. Chcú postaviť aj novú budovu

Nedostatok materských škôl v piatom bratislavskom obvode pomáha riešiť farská škôlka v Mestskej časti Bratislava Rusovce. Zriadilo ju Občianske združenie (OZ) Vitus.

Ilustračný obrázok k článku Rusovská farská škôlka pomáha riešiť problém samosprávy s nedostatkom miest pre deti. Chcú postaviť aj novú budovu
Zdroj: TASR

Materská škola sídli v novom Pastoračnom centre sv. Márie Magdalény. „Škôlka má kapacitu do 15 detí, nezmestí sa nám sem viac postelí,“ povedal predseda OZ Vitus Július Marián Prachár, ktorý je zároveň tunajším farárom.

Prijatie do škôlky nie je podmienené trvalým bydliskom v Rusovciach. Deti sú z Rajky, Čunova, Rusoviec, Jaroviec aj z Petržalky, potvrdil Prachár.

„Dali sme jednu podmienku, že prijmeme každého, kto bude súhlasiť s tým, že ho budeme aj kresťansky vychovávať a oni nebudú po sebe navzájom, ani po nás, hádzať kamene. Žiadna iná podmienka nebola,“ povedal rusovský farár.

Do škôlky by zobrali deti všetkých žiadateľov, keby sa im podarilo postaviť na farskom dvore novú škôlku. Na novú budovu však potrebujú 100.000 eur, ktoré sa, podľa predsedu OZ Vitus, pokúsia získať z eurofondov alebo z iných dotačných zdrojov.

„Máme hotový projekt, ktorý zatiaľ ráta s 25 deťmi, s tým, že keby sme potrebovali ďalšie triedy, môžeme budovu rozšíriť, tak je to naprojektované,“ dodal Prachár.

Po prudkom rozvoji výstavby v Rusovciach, Jarovciach a a v Čunove je v posledných rokoch akútny nedostatok miest v tunajších materských i v základných školách.

Navyše, okrem obyvateľov mestských častí Bratislavy majú o ne záujem aj Slováci, ktorí sa presťahovali do neďalekých prihraničných oblastí v Maďarsku a Rakúsku.

Obyvateľov v tejto časti Bratislavy bude ešte pribúdať, podľa územného plánu hlavného mesta, po prepojení Petržalky s Rusovcami a Jarovcami, tu bude žiť až 15-násobne viac ľudí ako v súčasnosti.

Foto:Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM